Makowiec z bitą śmietaną

Makowiec z bitą śmietaną

Makowiec z bitą śmietaną to niezwykle kusząca propozycja dla miłośników tradycyjnych polskich wypieków ze świątecznym twistem. Ten wykwintny deser łączy w sobie intensywny smak maku z delikatnością aksamitnej, słodkiej bitej śmietany. Idealny na Boże Narodzenie, Wielkanoc czy inne rodzinne okazje, ten makowiec jest nie tylko przepyszny, ale też wygląda spektakularnie. Całość dopełniają przepiękne wzory na makowej skorupie. Jeśli szukasz czegoś innego na świąteczny stół, ten ciasto makowe z bitą śmietaną to znakomity wybór. Święta z pewnością staną się bardziej słodkie dzięki temu wyjątkowemu deserowi.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA MAKOWA:
    25 dag maku mielonego
    10 dag cukru zwykłego
    3 białka
    2 łyżki miodu
    1/2 szklanki mleka
    olejek migdałowy
    20 dag bakalii (płatki migdałowe i rodzynki – po 10 dag)
  • BITA ŚMIETANA:
    1/2 litra śmietany 36%
    3-4 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
  • MASA ORZECHOWA:
    20 dag masła
    10 dag cukru pudru
    15 dag orzechów mielonych (lub drobno posiekanych)
    1/2 szklanki mleka
    3 żółtka
    spirytus lub wódka do smaku

Makowiec z bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. 1.

    BISZKOPT:

    Białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka,ubijać aż cukier się rozpuści.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Wylać na formę 25 na 40 cm(wymiar zewnętrzny).

    Piec około 20- 25 min.w 180*C.

  2. 2.

    MASA MAKOWA:

    Wszystkie składniki włożyć do garnka dobrze wymieszać i smażyć na wolnym ogniu,ciągle mieszając do rozpuszczenie cukru , miodu i uzyskania gęstej masy.

  3. 3.

    BITA ŚMIETANA:

    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody.Śmietanę ubić z cukrem, dodając letnią żelatynę.

  4. 4.

    MASA ORZECHOWA:

    Mleko zagotować , zalać orzechy i wymieszać-zostawić do ostygnięcia.

    Masło utrzeć z cukrem,dodać żółtka,przestudzone orzechy oraz alkohol.

  5. 5.

    UŁOŻENIE PLACKA:

    Biszkopt-letnia masa makowa , gdy ostygnie wykładamy masę śmietanową i wkładamy do lodówki żeby zastygła.Następnie rozprowadzamy masę orzechową.Na końcu polewamy czekoladową polewą.

Makowiec z bitą śmietaną – dodatkowe informacje

Ciasto makowe z bitą śmietaną, zwane również makowcem z bitą śmietaną, najlepiej przygotować dzień wcześniej. Wbrew pozorom nie jest bardzo pracochłonne, a smak jest rewelacyjny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt z krupczatki
Następny przepis: biszkopt z masa ananasowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode