Makowiec z bitą śmietaną
Składniki:
- BISZKOPT:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - MASA MAKOWA:
25 dag maku mielonego
10 dag cukru zwykłego
3 białka
2 łyżki miodu
1/2 szklanki mleka
olejek migdałowy
20 dag bakalii (płatki migdałowe i rodzynki – po 10 dag) - BITA ŚMIETANA:
1/2 litra śmietany 36%
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny - MASA ORZECHOWA:
20 dag masła
10 dag cukru pudru
15 dag orzechów mielonych (lub drobno posiekanych)
1/2 szklanki mleka
3 żółtka
spirytus lub wódka do smaku
Makowiec z bitą śmietaną – jak zrobić?
-
1.
BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka,ubijać aż cukier się rozpuści.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Wylać na formę 25 na 40 cm(wymiar zewnętrzny).
Piec około 20- 25 min.w 180*C.
-
2.
MASA MAKOWA:
Wszystkie składniki włożyć do garnka dobrze wymieszać i smażyć na wolnym ogniu,ciągle mieszając do rozpuszczenie cukru , miodu i uzyskania gęstej masy.
-
3.
BITA ŚMIETANA:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody.Śmietanę ubić z cukrem, dodając letnią żelatynę.
-
4.
MASA ORZECHOWA:
Mleko zagotować , zalać orzechy i wymieszać-zostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem,dodać żółtka,przestudzone orzechy oraz alkohol.
-
5.
UŁOŻENIE PLACKA:
Biszkopt-letnia masa makowa , gdy ostygnie wykładamy masę śmietanową i wkładamy do lodówki żeby zastygła.Następnie rozprowadzamy masę orzechową.Na końcu polewamy czekoladową polewą.
Makowiec z bitą śmietaną – dodatkowe informacje
Ciasto makowe z bitą śmietaną, zwane również makowcem z bitą śmietaną, najlepiej przygotować dzień wcześniej. Wbrew pozorom nie jest bardzo pracochłonne, a smak jest rewelacyjny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkopt z krupczatki
Następny przepis: biszkopt z masa ananasowa