biszkopt z masa ananasowa

biszkopt z masa ananasowa

Zachwyć swoje podniebienie tropikalnym smakiem tego wyjątkowego ciasta – biszkoptu z masą ananasową. To przepyszne, puszyste ciasto z delikatnym biszkoptem i soczystą, słodko kwasną masą z ananasa to idealny deser dla każdego miłośnika egzotycznych smaków. Starannie dobrane składniki zapewnią niesamowitą harmonię smaków. Biszkopt z masą ananasową to świetny pomysł na niedzielny deser, ale również doskonały wybór na specjalne okazje. Eksperymentuj w kuchni i poczuj aromat dojrzałego ananasa w każdym kęsie tego wyjątkowego ciasta. Ciesz się tropikalnym smakiem bez względu na porę roku.

Składniki:

  • Biszkopt jasny
  • 8 jaj
  • 25 dkg cukru
  • Po 16 dkg maki pszennej i kartoflanej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 8 lyzek goracej wody
  • Biszkopt ciemny
  • Tak samo jak poprzedni, tylko 2 lyzki kakao dodajemy oprocz skladnikow
  • Masa ananasowa
  • 2 puszki ananasów
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 lyzki cukru
  • 2 lyzki maki pszennej
  • Margaryna
  • 3 lyzki bulki tartej

Biszkopt z masa ananasowa – jak zrobić?

  1. Biszkopt jasny, białka ubić z cukrem, na ubitą pianę wlewamy gorącą wodę i ubijamy dalej, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszając łyżką. Wlewamy na blachę i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Biszkopt ciemny, robimy jak poprzedni, tylko na koniec dodajemy kakao wymieszane z mąką i proszkiem.
  3. Gdy biszkopty ostygają przekrawamy każdy na pół.
  4. Masa ananasowa, z puszek ananasów odlewamy sok do dwóch szklanek. Jeśli nie są pełne, dolewamy zimną wodę. Na tym soku gotujemy budyń. 1.5 szklanki zagotowujemy z cukrem, resztę mieszamy z budyniem i mąką. Gotujemy jak budyn, a gdy wystygnie, utrzeć z margaryną i przekładać biszkopty.
  5. Biszkopt jasny
  6. Masa
  7. Biszkopt ciemny masa biszkopt jasny
  8. Masa
  9. Biszkopt ciemny
  10. Masa
  11. Bułka tarta

xxxx – dodatkowe informacje

Do masy można pokroić ananasy w malutką kosteczkę..


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makowiec z bitą śmietaną
Następny przepis: Biszkopt z masą chałwową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode