Biszkopt z krupczatki

Biszkopt z krupczatki

Biszkopt z krupczatki to klasyczne ciasto, które cechuje lekkość i puszystość. Tradycyjnie przygotowywane z samej krupczatki, co nadaje mu wyjątkowej struktury i subtelnego smaku. Idealne do podawania ze świeżymi owocami, kremem czy bitą śmietaną. Będzie doskonałym wyborem na każdą okazję, niezależnie od pory roku. Krupczatka to mąka, która zawiera fragmenty ziarna, co dodaje biszkoptowi niepowtarzalnej kruchości. Biszkopt z krupczatki to staropolska tradycja, która zachwyca swoim smakiem do dziś.

Składniki:

  • Szklanka o pojemności 250 ml,
  • 6 jaj,
  • Szklanka cukru,
  • Szklanka mąki krupczatki,
  • Szczypta soli,
  • Łyżeczka proszku do pieczenia.

Biszkopt z krupczatki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy powoli – cukier (cały czas wolno miksujemy), żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Masę wylewamy na standardową blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut w 180 st. C.

Biszkopt z krupczatki – dodatkowe informacje

Ciasto bardzo wyrośnie ale spokojnie, bo po chwili opadnie do około 3/4 wysokości formy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: biszkopt z kremem karpatkowym i owocami
Następny przepis: Makowiec z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode