Makaron z dorszem i aromatycznym sosem

Makaron z dorszem i aromatycznym sosem

Wspaniały pomysł na domowy obiad to makaron z dorszem i aromatycznym sosem. Mimo że może wydawać się to skomplikowane, to właściwie jest to bardzo prosty przepis. Makaron z dorszem to przepis, który doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad, jako danie we dwoje, czy kiedy masz ochotę na coś specjalnego. Delikatny smak dorsza doskonale komponuje się z makaronem, a aromatyczny sos podkreśla walory tej potrawy. Zapewne pokochasz tę potrawę za jej prostotę wykonania, a także za wyrazisty smak i aromat. Makaron z rybą to także świetna alternatywa dla osób, które cenią zdrową kuchnię.

Składniki:

  • 500 g fileta z dorsza bez skóry
  • sól i cytrynowy pieprz do smaku
  • 400 g makaronu – u mnie wstążki
  • Dodatkowo:
  • osolony wrzątek z dodatkiem oleju
  • olej
  • Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 3,2%
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki kaparów
  • kilka posiekanych listków bazylii
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku

Makaron z dorszem i aromatycznym sosem – jak zrobić?

  1. Filety dorsza myję, osuszam, kroję w paski, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym, odstawiam na ok. 30 minut, smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
  2. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, odsączam.
  3. Do rozgrzanego masła dodaję mąkę, rumienię na złoty kolor, powoli dodaję mleko ciągle mieszając do zgęstnienia sosu, doprawiam sokiem z cytryny, solą i pieprzem cytrynowym, mieszam, dodaję kapary, bazylię, mieszam.
  4. Rybę podaję z makaronem polane sosem 🙂

Makaron z dorszem i aromatycznym sosem – dodatkowe informacje

Danie podaję z plasterkami cytryny, listkami bazylii, kaparami 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron z cukinią,cebulą i jajkiem
Następny przepis: Makaron z domowym pesto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode