Makaron z dorszem i aromatycznym sosem
Wspaniały pomysł na domowy obiad to makaron z dorszem i aromatycznym sosem. Mimo że może wydawać się to skomplikowane, to właściwie jest to bardzo prosty przepis. Makaron z dorszem to przepis, który doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad, jako danie we dwoje, czy kiedy masz ochotę na coś specjalnego. Delikatny smak dorsza doskonale komponuje się z makaronem, a aromatyczny sos podkreśla walory tej potrawy. Zapewne pokochasz tę potrawę za jej prostotę wykonania, a także za wyrazisty smak i aromat. Makaron z rybą to także świetna alternatywa dla osób, które cenią zdrową kuchnię.
admin
Składniki:
- 500 g fileta z dorsza bez skóry
- sól i cytrynowy pieprz do smaku
- 400 g makaronu – u mnie wstążki
- Dodatkowo:
- osolony wrzątek z dodatkiem oleju
- olej
- Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 3,2%
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki kaparów
- kilka posiekanych listków bazylii
- sól i pieprz cytrynowy do smaku
Makaron z dorszem i aromatycznym sosem – jak zrobić?
- Filety dorsza myję, osuszam, kroję w paski, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym, odstawiam na ok. 30 minut, smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, odsączam.
- Do rozgrzanego masła dodaję mąkę, rumienię na złoty kolor, powoli dodaję mleko ciągle mieszając do zgęstnienia sosu, doprawiam sokiem z cytryny, solą i pieprzem cytrynowym, mieszam, dodaję kapary, bazylię, mieszam.
- Rybę podaję z makaronem polane sosem 🙂
Makaron z dorszem i aromatycznym sosem – dodatkowe informacje
Danie podaję z plasterkami cytryny, listkami bazylii, kaparami 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z cukinią,cebulą i jajkiem
Następny przepis: Makaron z domowym pesto