Makaron w białym sosie

Makaron w białym sosie

Bez względu na to, czy jesteś wielkim fanem makaronu, czy szukasz pomysłu na szybki, ale wykwintny obiad, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Makaron w białym sosie, czy też spaghetti z białym sosem, to klasyka kuchni włoskiej, która zachwyci każdego smakosza. Stworzenie tej wyśmienitej potrawy jest prostsze niż myślisz. Delikatny, aksamitny sos idealnie komponuje się z ulubionym rodzajem makaronu, tworząc podniebny spektakl. Niezależnie od okazji, makaron z białym sosem to danie, które zawsze spełnia oczekiwania. Dzięki temu przepisowi odkryjesz prawdziwe oblicze włoskiej kuchni.

Składniki:

  • Makaron spaghetti pełnoziarnisty
  • 100ml śmietany 30%
  • 10 plasterków boczku (lwowski)
  • Pół cebuli
  • 2 jajka
  • Pietruszka
  • Garść sera startego
  • 2 łyżki sera parmezan
  • Sól, pieprz, czosnek

Makaron w białym sosie – jak zrobić?

  1. Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na suchej rozgrzanej patelni, aż będzie delikatnie chrupiący.
  2. Makaron gotujemy według przepisu na al dente.
  3. Boczek ścigamy z patelni i na tłuszczu który został smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  4. Robimy sos: Do miski wbijać 2 jajka, roztrzepać dodać sól, pieprz i wyciśnięty czosnek oraz dodać starty ser (około duża garść) i 2 łyżki sera sypkiego parmezan. Całość wymieszać.
  5. Ugotowany makaron dodajemy do patelni mieszamy z cebulą i boczkiem i chwilę podgrzewamy. Wyłączyć gaz dodać pietruszkę i sos, całość energicznie wymieszać i podać gorący makaron.

Słowa kluczowe: spaghetti z białym sosem, makaron z białym sosem, biały sos do makaronu

Makaron w białym sosie – dodatkowe informacje

Zamiast białego makaronu można użyć ciemnego, aby danie było zdrowsze. Dodatkowo można dodać świeżą bazylię, aby nadać mu dodatkowego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron tikka masala
Następny przepis: Makaron udon na ostro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode