Makaron tikka masala

Makaron tikka masala

Makaron tikka masala to apetyczna kombinacja włoskiego klasyka z orientalnymi smakami. Ten przepis to doskonałe połączenie miękkiego, dobrze ugotowanego makaronu z gęstym, pikantnym sosem tikka masala. Sos tikka masala jest smakiem, który nie tylko podbije serca miłośników kuchni indyjskiej, ale każdego, kto lubi ciekawą kompozycję przypraw. Jego intensywna, wyrazista barwa i aromat składający się z mnóstwa różnych przypraw to esencja tego przepisu. Dla miłośników orientalnych dań, którzy chcą poeksperymentować w swojej kuchni, makaron tikka masala na pewno okaże się gratką.

Składniki:

  • 400 g grubego makaronu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • marchewka
  • pół cukinii
  • po 1/4 papryk: czerwonej, zielonej i żółtej
  • przyprawa tikka masala
  • gotowy sos tikka masala
  • oliwa do smażenia
  • 200 g śmietany 18%

Makaron tikka masala – jak zrobić?

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Czosnek i cebulę kroimy w małą kosteczkę a pozostałe warzywa w paseczki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę.
  2. Na 3 łyżkach oliwy podsmażamy na rumiano cebulkę z czosnkiem. Dodajemy kurczaka posypanego przyprawą tikka masala i smażymy.
  3. Do podsmażonego kurczaka dodajemy warzywa i wszystko razem podsmażamy aż warzywa będą al-dente.
  4. Do podsmażonego kurczaka z warzywami dodajemy makaron. Gotowy sos tikka masala (do kupienia w każdym dyskoncie) mieszamy ze śmietaną i jeżeli jest za gęsty z odrobiną wody i dodajemy do potraw. Wszystko dusimy do połączenia składników i zgęstnienia sosu.

Sposób przygotowania:

Makaron tikka masala – dodatkowe informacje

Do dania można dodać jakiekolwiek, ulubione warzywa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron tagliatelle z szynką.
Następny przepis: Makaron w białym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode