Makaron tikka masala
Makaron tikka masala to apetyczna kombinacja włoskiego klasyka z orientalnymi smakami. Ten przepis to doskonałe połączenie miękkiego, dobrze ugotowanego makaronu z gęstym, pikantnym sosem tikka masala. Sos tikka masala jest smakiem, który nie tylko podbije serca miłośników kuchni indyjskiej, ale każdego, kto lubi ciekawą kompozycję przypraw. Jego intensywna, wyrazista barwa i aromat składający się z mnóstwa różnych przypraw to esencja tego przepisu. Dla miłośników orientalnych dań, którzy chcą poeksperymentować w swojej kuchni, makaron tikka masala na pewno okaże się gratką.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 400 g grubego makaronu
- 2 piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- marchewka
- pół cukinii
- po 1/4 papryk: czerwonej, zielonej i żółtej
- przyprawa tikka masala
- gotowy sos tikka masala
- oliwa do smażenia
- 200 g śmietany 18%
Makaron tikka masala – jak zrobić?
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Czosnek i cebulę kroimy w małą kosteczkę a pozostałe warzywa w paseczki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę.
- Na 3 łyżkach oliwy podsmażamy na rumiano cebulkę z czosnkiem. Dodajemy kurczaka posypanego przyprawą tikka masala i smażymy.
- Do podsmażonego kurczaka dodajemy warzywa i wszystko razem podsmażamy aż warzywa będą al-dente.
- Do podsmażonego kurczaka z warzywami dodajemy makaron. Gotowy sos tikka masala (do kupienia w każdym dyskoncie) mieszamy ze śmietaną i jeżeli jest za gęsty z odrobiną wody i dodajemy do potraw. Wszystko dusimy do połączenia składników i zgęstnienia sosu.
Sposób przygotowania:
Makaron tikka masala – dodatkowe informacje
Do dania można dodać jakiekolwiek, ulubione warzywa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron tagliatelle z szynką.
Następny przepis: Makaron w białym sosie