Makaron tagliatelle z szynką.

Makaron tagliatelle z szynką.

Złóż półmisku płaskiej, pasków tagliatelle – tradycyjnego włoskiego makaronu, z wędzoną, soczystą szynką – to propozycja obiadu, który łączy smaki prostoty i elegancji. Wyśmienite pomysł na posiłek, który jest nie tylko sycący, ale także pełen wyrafinowanego smaku. Kompozycja dań przynosi na myśl typowo włoski nastrój i tradycję, a łagodność makaronu uzupełniona jest przez pikantny akcent szynki. Idealny na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi, makaron tagliatelle z szynką to danie, które z pewnością zasługuje na miejsce w twoim kulinarnym repertuarze.

Składniki:

  • 10 dag wędzonej szynki lub kiełbasy
  • 20 dag makaronu
  • 1 cebula
  • posiekana natka pietruszki
  • 230 ml śmietany kremówki
  • przyprawa uniwersalna
  • pieprz
  • 1 mały ząbek czosnku
  • olej
  • 10 dag sera żółtego

Makaron tagliatelle z szynką. – jak zrobić?



  1. 3.
    Do gotowego sosu wsypujemy natkę pietruszki i dodajemy starty ser oraz ugotowany makaron.

Słowa kluczowe: tagliatelle z szynką

Porady – dodatkowe informacje

Do dania można użyć makaronu tagliatelle z pomidorami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron tagliatelle z marchewki
Następny przepis: Makaron tikka masala

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode