Makaron Mie i szybkie danie indonezyjskie

Makaron Mie i szybkie danie indonezyjskie

Makaron Mie to jedna z najpopularniejszych potraw indonezyjskich, kojarząca się ze smakiem egzotyki i przygody kulinarnej. Dzisiejszy przepis odkrywa przed nami sekrety przyrządzania tej niesamowitej potrawy w zaciszu naszych domów. Znajdziesz tu wszystko, co najlepsze w kuchni indonezyjskiej – pikantne, egzotyczne przyprawy, delikatny makaron i mnóstwo smakowitości, które zadowolą podniebienie każdego smakosza. Makaron Mie to danie, które dostarczy Ci niezapomnianych doznań i pozwoli poczuć prawdziwy smak Indonezji. Przygotuj się na domowy festiwal smaku!

Składniki:

  • 100 g suchego makaronu Mie
  • 1 papryka długa Palermo
  • 1/2 strąka żółtej ostrej papryczki
  • 1 duży por
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 ogórka zielonego wężowego
  • 1 marchewka
  • 1/3 ogórka wężowego do dekoracji
  • 4 jaja
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • pikantny keczup
  • olej z pestek winogron

Makaron mie i szybkie danie indonezyjskie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  1. W garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy makaron. Od momentu zagotowania gotujemy 3 minuty. Odcedzamy i zostawiamy gorący na sicie aż ocieknie.
  2. Wszystkie warzywa kroimy w „zapałkę”.
  3. Na małej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy omlet z 4 roztrzepanych jaj doprawionych solą. Omlet smażymy z obu stron a następnie przekładamy na talerz a jak wystygnie kroimy go w paski.
  4. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju z pestek winogron i wrzucamy posiekany drobno czosnek. Smażymy a następnie dodajemy ostrą papryczkę oraz marchewkę i chwilę jeszcze smażymy. Zdejmujemy usmażony czosnek, marchewkę i paprykę i wkładamy na makaron.
  5. Na patelnię po czosnku wkładamy połowę posiekanego pora polewamy 1,5 łyżki sosu sojowego i smażymy chwilę, po czym dodajemy drugą połowę pora i polewamy znowu 1,5 łyżki sosu sojowego. Gdy por się usmaży – powiędnie – podlewamy go 2-3 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem kilka chwil.
  6. Dodajemy na patelnię 1/3 ogórka w słupkach oraz papryczkę Palermo w słupkach i razem smażymy do miękkości.
  7. Wkładamy na patelnię wszystkie składniki włącznie z makaronem, polewamy kilkoma łyżkami pikantnego keczupu i smażymy aby wszystko dobrze się ugrzało.
  8. 1/3 ogórka kroimy w fantazyjne talarki i dekorujemy nasze danie na talerzu.

Makaron Mie – dodatkowe informacje

Pisania może dużo ale tak naprawdę robi się błyskawicznie.
Podobno na Wyspach Jawa, Sumatra i Kalimantan tego typu potrawa jest podstawowym daniem dla całej rodziny.
Smacznego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron domowy do rosołu
Następny przepis: Makaron na szybko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode