Makaron Mie i szybkie danie indonezyjskie
Makaron Mie to jedna z najpopularniejszych potraw indonezyjskich, kojarząca się ze smakiem egzotyki i przygody kulinarnej. Dzisiejszy przepis odkrywa przed nami sekrety przyrządzania tej niesamowitej potrawy w zaciszu naszych domów. Znajdziesz tu wszystko, co najlepsze w kuchni indonezyjskiej – pikantne, egzotyczne przyprawy, delikatny makaron i mnóstwo smakowitości, które zadowolą podniebienie każdego smakosza. Makaron Mie to danie, które dostarczy Ci niezapomnianych doznań i pozwoli poczuć prawdziwy smak Indonezji. Przygotuj się na domowy festiwal smaku!
admin
Składniki:
- 100 g suchego makaronu Mie
- 1 papryka długa Palermo
- 1/2 strąka żółtej ostrej papryczki
- 1 duży por
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 ogórka zielonego wężowego
- 1 marchewka
- 1/3 ogórka wężowego do dekoracji
- 4 jaja
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- pikantny keczup
- olej z pestek winogron
Makaron mie i szybkie danie indonezyjskie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- W garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy makaron. Od momentu zagotowania gotujemy 3 minuty. Odcedzamy i zostawiamy gorący na sicie aż ocieknie.
- Wszystkie warzywa kroimy w „zapałkę”.
- Na małej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy omlet z 4 roztrzepanych jaj doprawionych solą. Omlet smażymy z obu stron a następnie przekładamy na talerz a jak wystygnie kroimy go w paski.
- Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju z pestek winogron i wrzucamy posiekany drobno czosnek. Smażymy a następnie dodajemy ostrą papryczkę oraz marchewkę i chwilę jeszcze smażymy. Zdejmujemy usmażony czosnek, marchewkę i paprykę i wkładamy na makaron.
- Na patelnię po czosnku wkładamy połowę posiekanego pora polewamy 1,5 łyżki sosu sojowego i smażymy chwilę, po czym dodajemy drugą połowę pora i polewamy znowu 1,5 łyżki sosu sojowego. Gdy por się usmaży – powiędnie – podlewamy go 2-3 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem kilka chwil.
- Dodajemy na patelnię 1/3 ogórka w słupkach oraz papryczkę Palermo w słupkach i razem smażymy do miękkości.
- Wkładamy na patelnię wszystkie składniki włącznie z makaronem, polewamy kilkoma łyżkami pikantnego keczupu i smażymy aby wszystko dobrze się ugrzało.
- 1/3 ogórka kroimy w fantazyjne talarki i dekorujemy nasze danie na talerzu.
Makaron Mie – dodatkowe informacje
Pisania może dużo ale tak naprawdę robi się błyskawicznie.
Podobno na Wyspach Jawa, Sumatra i Kalimantan tego typu potrawa jest podstawowym daniem dla całej rodziny.
Smacznego.