Makaron domowy do rosołu

Makaron domowy do rosołu

Zapomnij o gotowych kluskach z półki sklepowej – dzięki temu przepisowi stworzysz własny domowy makaron do rosołu, który zaskoczy intensywność smaku i idealnie komponuje się z aromatem domowej zupy. Prezentowany makaron, stworzony na bazie przepisu Ewy Wachowicz, nie wymaga jajek, więc idealnie pasuje również dla osób stosujących dietę wegańską. Przygotowanie go może stanowić doskonałą okazję do spędzenia czasu w kuchni razem z najbliższymi. Przekonaj się, jak wiele satysfakcji daje samodzielne przygotowanie makaronu do ulubionej zupy.

Składniki:

  • 2,5-3 szklanki mąki
  • 4 jajka

Makaron domowy do rosołu – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajka i zagniatamy tęgie ciasto. Ugniatamy długo, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne, a w środku po przekrojeniu widać pęcherzyki. Ciasto przykrywamy folią na kwadrans, aby odpoczęło.
  2. Dzielimy ciasto na połowę i obie części wałkujemy bardzo cienko. Rozkładamy na ściereczkach. Zostawiamy, aby przeschło na około pół godziny (nie przykrywamy).
  3. Potem kroimy cienko nożem lub maszynką do makaronu.
  4. Makaron domowy do rosołu gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Po odcedzeniu hartujemy w zimnej wodzie.

Makaron domowy do rosołu – dodatkowe informacje

Do prawdziwego makaronu domowego bez jajek nie dodajemy wody do mieszenia. Zrobiony i pokrojony makaron możemy wysuszyć i przechowywać w papierowej torbie. Jeśli ugotujemy za dużo makaronu, możemy go przełożyć do pojemnika lub torebki foliowej i zamrozić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron domowy
Następny przepis: Makaron Mie i szybkie danie indonezyjskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode