MACZANKA
Maczanka to tradycyjna potrawa polska, szczególnie popularna w Krakowie i na Śląsku. Prosty, ale niezwykle smaczny przepis na maczankę łączy w sobie elementy kuchni domowej i regionalnej. Najważniejszym składnikiem maczanki jest oczywiście mięso, najczęściej wieprzowe, które na długo zanurza się w wyjątkowym sosie. Reszta składników przepisu jest różnorodna i zależy przede wszystkim od regionalnych upodobań i sezonowych produktów. Szczególną uwagę przygotowując potrawę warto jednak poświęcić na wybór dodatków i przeróżnych przypraw, które nadadzą maczance jej charakterystycznego, delikatnego smaku.
admin
Składniki:
- 0,5 litra mleka
- 2 jajka
- sól
- 1 duża łyżka mąki
- pół cebuli
- ok 100g masła
Maczanka – jak zrobić?
- Odlewamy pół szklanki mleka, resztę zagotować z szczyptą soli. Osobno w misce trzepaczką mieszamy jajka z mąką tak, aby nie było grudek. Dodajemy zostawione wcześniej pół szklanki mleka.
- Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor.
- Gotujące mleko odstawiamy z palnika i dodajemy wymieszaną mąkę z jajkami i mlekiem. Mieszając gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje, około 2-3 minut.
- Wykładamy na talerz, polewamy tłuszczem z cebulką.
- Jemy maczając chleb. Smacznego!
Maczanka – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Porcja na 2 osoby.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Maamoul - arabskie ciasteczka z semoliny
Następny przepis: Sernik Złota Rosa lub Łzawiący sernik