MACZANKA

MACZANKA

Maczanka to tradycyjna potrawa polska, szczególnie popularna w Krakowie i na Śląsku. Prosty, ale niezwykle smaczny przepis na maczankę łączy w sobie elementy kuchni domowej i regionalnej. Najważniejszym składnikiem maczanki jest oczywiście mięso, najczęściej wieprzowe, które na długo zanurza się w wyjątkowym sosie. Reszta składników przepisu jest różnorodna i zależy przede wszystkim od regionalnych upodobań i sezonowych produktów. Szczególną uwagę przygotowując potrawę warto jednak poświęcić na wybór dodatków i przeróżnych przypraw, które nadadzą maczance jej charakterystycznego, delikatnego smaku.

Składniki:

  • 0,5 litra mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • 1 duża łyżka mąki
  • pół cebuli
  • ok 100g masła

Maczanka – jak zrobić?

  1. Odlewamy pół szklanki mleka, resztę zagotować z szczyptą soli. Osobno w misce trzepaczką mieszamy jajka z mąką tak, aby nie było grudek. Dodajemy zostawione wcześniej pół szklanki mleka.
  2. Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor.
  3. Gotujące mleko odstawiamy z palnika i dodajemy wymieszaną mąkę z jajkami i mlekiem. Mieszając gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje, około 2-3 minut.
  4. Wykładamy na talerz, polewamy tłuszczem z cebulką.
  5. Jemy maczając chleb. Smacznego!

Maczanka – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Porcja na 2 osoby.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Maamoul - arabskie ciasteczka z semoliny
Następny przepis: Sernik Złota Rosa lub Łzawiący sernik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode