Łosoś z warzywami pieczony w papilotach

Łosoś z warzywami pieczony w papilotach

Słynny ze swej delikatności i wyrafinowanego smaku, łosoś z warzywami pieczony w papilotach to propozycja dla tych, którzy cenią sobie proste i zdrowe potrawy. To danie to kwintesencja aromatu świeżych składników, które po pieczeniu z łososiem w papilotach intensyfikują swoje walory smakowe, dając efekt niezwykle soczystego i smakowitego posiłku. Głównym bohaterem jest oczywiście łosoś, ale nie mniej istotne są tu też różnorodne warzywa, które dodają kolorytu i dodatkowej głębi smaku. Gotujmy dla siebie i swoich bliskich to, co najlepsze! Niech połączenie łososia z warzywami z piekarnika oczaruje Wasze kubki smakowe.

Składniki:

  • Ryba:
    • 300 g fileta z łososia ze skórą
    • 1/2 łyżki oleju rzepakowego
    • sól (do smaku)
    • świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    • 1 łyżka soku z limonki
  • Warzywa:
    • 1/2 średniej cukinii
    • 1/2 małej papryki czerwonej
    • 1/2 małej papryki żółtej
    • 8 pomidorów koktajlowych
    • 1/4 małej cebuli czerwonej
    • kilka gałązek tymianku
    • 1/2 łyżki oleju rzepakowego
    • sól

Łosoś z warzywami pieczony w papilotach – jak zrobić?

  1. Płat łososia podzielić na dwie części. Skropić sokiem z limonki, posmarować olejem, posypać solą i pieprzem. Odstawić na 10 minut.
  2. Cukinię pokroić na cienkie plasterki, cebulę w piórka, papryki w paski.
  3. Warzywa przełożyć do miski, skropić olejem i lekko posolić.
  4. Na dwóch arkuszach papieru do zapiekania ułożyć cukinię, papryki, cebulę, pomidorki oraz gałązki tymianku.
  5. Na warzywach położyć łososia.
  6. Papier zwinąć w rulon i związać końce.
  7. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut.
  8. Podawać z ryżem gotowanym z dodatkiem kurkumy.

Słowa kluczowe: łosoś w warzywach z piekarnika, łosoś w papilotach, łosoś z piekarnika z warzywami

xxxx – dodatkowe informacje

Czas pieczenia należy dostosować do swojego piernika. Nie należy piec łososia zbyt długo, ponieważ łatwo go przesuszyć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łosoś zapiekany w folii
Następny przepis: Łosoś ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode