Łosoś pieczony z cukinią i pieczarkami

Łosoś pieczony z cukinią i pieczarkami

Zapraszam do odkrycia smaków prostego, ale pełnego aromatów dania, jakim jest łosoś pieczony z cukinią i pieczarkami. To propozycja, która zachwyci koneserów ryb oraz miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Składniki tego posiłku tworzą subtelne połączenie delikatnego smaku łososia, słodkości cukinii i wyrazistych pieczarek. Ta kompozycja smaków, dopełniona odpowiednimi przyprawami, oferuje unikalny wachlarz doznań kulinarnych, a w połączeniu z prostotą wykonania, czyni ten przepis idealnym na szybką kolację, elegancki lunch czy uroczystą kolację. To niewątpliwie świetna propozycja dla tych, którzy poszukują zdrowych, ale jednocześnie pysznych dań.

Składniki:

  • 400-500 g filetu z łososia lub pstrąga łososiowego
  • ok. 100 g pieczarek
  • średniej wielkości cukinia
  • 1/3 pora
  • kilka plasterków cytryny
  • sól, pieprz, granulowany czosnek, suszone zioła (u mnie bazylia, oregano, tymianek, majeranek i rozmaryn)

Łosoś pieczony z cukinią i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Cukinię, pora i pieczarki pokroić w plastry.
  2. Rybę podzielić na mniejsze kawałki.
  3. Na natłuszczonej blaszce ułożyć warzywa i grzyby, posypać przyprawami.
  4. Ułożyć doprawioną rybę, a na nich plastry cytryny.
  5. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach.

Łosoś pieczony z cukinią i pieczarkami – dodatkowe informacje

Danie będzie idealne z brązowym ryżem, prostą sałatką i jogurtowym sosem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łosoś na parze z sosem jogurtowym
Następny przepis: Łosoś w czosnku i masełku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode