łopatka wieprzowa najlepsza do pieczywa z szybkowara

łopatka wieprzowa najlepsza do pieczywa z szybkowara

Podróż do świata domowych smaków zaczynamy od przepisu na aromatyczną łopatkę wieprzową z szybkowaru. Ta pieczeń jest obowiązkowym punktem każdej rodzinnego obiadu czy uroczystego spotkania. To potrawa, która cieszy się niesłabnącą popularnością przez cały rok. Tender, soczysty kawałek mięsa o przyjemnym smaku i aksamitnej konsystencji to prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Ta łatwa w przygotowaniu propozycja doskonale sprawdzi się jako dodatek do chrupiącego pieczywa. Magiczne połączenie smaków i aromatów, bez trudu oczaruje każdego smakosza. To najprostszy sposób na przyrządzenie doskonałej pieczeni wieprzowej w szybkowarze.

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki bez kości
  • 20 małych ząbków czosnku
  • 1 łyżka kucharka
  • 1 łyżka cząbru
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • 2 sztuki liści laurowych
  • 1/2 litra wody

Łopatka wieprzowa najlepsza do pieczywa z szybkowara – jak zrobić?

  1. Łopatkę bez kości rozciąć ostrym nożem na jeden duży płat, uważać, aby nie przeciąć mięsa na kawałki, na mięso wycisnąć w prasce ząbki czosnku, posypać cząbrem, pieprzem ziołowym, kucharkiem, majerankiem.
  2. Łopatkę zwinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nicią, zawinąć w woreczek i schować do lodówki najlepiej na całą noc.
  3. Na smalcu w rondlu zrumienić z każdej strony roladę na rumiano, przełożyć do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, gdy para zasyczy to gotować na średnim ogniu 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie. Łopatkę dobrze wystudzić, aby się nie rozleciała, z zimnej usunąć sznurek, kroić cienkie plastry do pieczywa, podawać z dodatkami jakie się lubi.

xxxx – dodatkowe informacje

Pieczenie mięsa w szybkowarze, takie jak łopatka wieprzowa, jest świetnym sposobem na przygotowanie soczystej i aromatycznej pieczeni wieprzowej. W trakcie gotowania, mięso zostaje doskonale ugotowane, zachowując swoje naturalne soki i bogaty smak. Po ugotowaniu, możesz użyć wywaru ze świeżo gotowanej łopatki do zamrażania i używać go później jako bazę do przygotowania smacznych bigosów lub gulaszów. To doskonałe wykorzystanie pozostałości po ugotowanym mięsie, które daje potrawom głębszy smak i aromat. Dlatego łopatka wieprzowa jest idealna do przygotowywania pysznego pieczywa z szybkowara.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łopatka wieprzowa gotowana na parze (do kanapek)
Następny przepis: Łopatka ze słoika - domowa konserwa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode