Litewskie kotlety z wątróbki
Jeżeli pragniesz zaskoczyć ukochaną osobę, rodzinkę lub gości czymś niespotykanym i unikalnym, wprowadź do swojego menu tradycyjne przepisy kuchni litewskiej. Litewskie kotlety z wątróbki to smaczne, nasycone smakiem i wartościami odżywczymi danie. Łączą one w sobie tradycje, które przekazywane były z pokolenia na pokolenie w Litwie. Jest to danie dla tych, którzy cenią sobie głębokie, zdecydowane smaki oraz niebanalne połączenia składników. Świetnie sprawdzą się na rodzinnej kolacji, imprezie dla znajomych czy jako intrygujące danie na romantyczną kolację we dwoje. Kuchnia litewska jest mało znana, ale pełna niezwykle smacznych i kuszących potraw, które warto odkrywać.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg wątroby wieprzowej
- 2 jajka
- Pół szklanki bułki tartej plus 3 łyżki do obtoczenia
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- Olej
Litewskie kotlety z wątróbki – jak zrobić?
- Wątrobę myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w duże kawałki.
- Gotujemy wątrobę w osolonej wodzie, z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i posiekanego czosnku.
- Gotujemy około 20 minut od momentu zagotowania.
- Po ugotowaniu mielimy w maszynce, razem z cebulą.
- Dodajemy jajko, śmietanę, rozpuszczone, wystudzone masło, bułkę tartą.
- Całość mieszamy na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem.
- Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej.
- Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
- Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
Słowa kluczowe: kotlet litewski
Litewskie kotlety z wątróbki – dodatkowe informacje
Do kotletów możemy dodać posiekane świeże zioła np. Koper lub pietruszkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Litewska nalewka pasikonik
Następny przepis: Litewskie placki ziemniaczane