Litewska nalewka pasikonik

Litewska nalewka pasikonik

Wybierając litewską nalewkę pasikonik, zdecydujesz się na jedno z najbardziej niezwykłych, ale jednocześnie urozmaiconych doznań smakowych. Ta unikalna propozycja nie tylko oczaruje Cię swoim złocistym kolorem, ale także bogatą paletą smaków, które składają się na niespotykane połączenie tradycyjnej litewskiej kuchni i współczesnych trendów. Litewska nalewka pasikonik to niezrównane połączenie smaku koniaku, subtelnego miodu, delikatnej nuty wanilii i niepowtarzalnego posmaku łez konika polnego. To propozycja dla tych wszystkich, którzy cenią sobie tradycję, kunszt i oryginalność. Odkryj niepowtarzalny smak Litwy dzięki tym wykwintnym nalewkom.

Składniki:

  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka suszonego kwiatu dzikiej róży
  • 1 łyżka posiekanej zielonej ruty
  • 1 łyżka posiekanej zielonej mięty
  • kawałek kory cynamonu
  • pół gałki muszkatołowej
  • 10 goździków
  • kawałek imbiru
  • 2 litry czystej wódki

Litewska nalewka pasikonik – jak zrobić?

  1. Zioła i przyprawy zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem 20 minut.
  2. Miód rozpuścić w osobnym rondelku.
  3. Wywar ziołowy przecedzić, wymieszać z miodem, zalać wódką, przykryć i podgrzać na małym ogniu, lecz nie gotować.
  4. Gdy ostygnie, przelać do słoja i zostawić, aby zawartość dobrze się ustała.
  5. Po upływie kilku dni zlać do butelek, szczelnie zamknąć i postawić w chłodnym miejscu na minimum pół roku.
  6. Aby uzyskać wspaniały aromat i smak tej nalewki, należy odstawić ją na rok.

Sposób przygotowania nalewki litewskiej łzy konika polnego.

Litewska nalewka pasikonik – dodatkowe informacje

Zamiast świeżych ziół, można użyć suszone, dając płaską łyżkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: LINY DUSZONE Z LEŚNYMI GRZYBAMI
Następny przepis: Litewskie kotlety z wątróbki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode