Lemon curd, czyli krem cytrynowy

Lemon curd, czyli krem cytrynowy

Przygotuj się na niezapomniane doznania smakowe z przepisem na Lemon curd, czyli krem cytrynowy. Ten aromatyczny krem idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju deserów – od sernika przez mazurek, aż do tarty. Wzbogaca on smak każdego ciasta, dodając mu wyrazistości i lekkości. Lemon curd to po prostu sama esencja cytrynowego smaku. Dzięki naszemu przepisowi, możesz go przygotować samodzielnie w swojej kuchni i cieszyć się niebywałym smakiem, który wniesie do twoich potraw. To idealny sposób na twórcze wykorzystanie cytryn i przekształcenie ich w prawdziwy kulinarny majstersztyk.

Składniki:

  • 3/4 szklanki soku z cytryn (około 4 sztuki)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka rozmieszane trzepaczką lub widelcem
  • 5 łyżek masła

Lemon curd, czyli krem cytrynowy – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem, cały czas mieszać, aż doprowadzimy do zagotowania.
  2. Trzymać na małym ogniu 5 minut cały czas mieszając. Następnie zdjąć z ognia i przetrzeć przez sitko.
  3. Odstawić do całkowitego wystudzenia, krem powinien jeszcze zgęstnieć. Najlepiej umieścić go w małym słoiczku po dżemie. Gotowy lemon curd przechowujemy w lodówce.

Słowa kluczowe: sernik cytrynowy kwestia smaku, sos waniliowy kwestia smaku, mazurek cytrynowy kwestia smaku, lemon curd kwestia smaku, tarta cytrynowa kwestia smaku

Lemon curd – dodatkowe informacje

Gdy krem cytrynowy będzie za kwaśny, możemy dodać więcej cukru, możemy również użyć cukru pudru, jest to kwestia smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lemoniada cytrynowa
Następny przepis: Lemon Meringue Pie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode