Lekki krem malinowy
Przedstawiamy przepis na lekki krem malinowy. To pyszne, owocowe danie jest doskonałe, gdy potrzebujesz czegoś słodkiego, ale nie chcesz pomagać się ciężkim deserom. Krem malinowy, pełen przepysznych i soczystych malin, jest delikatny i lekko kremowy, co czyni go idealnym dodatkiem do różnego rodzaju wypieków. Można go również wykorzystać do dekoracji tortów, napełniania pączków czy jako główny składnik deserów, takich jak panna cotta. Jego naturalny, owocowy smak i piękny kolor przyciągną uwagę każdego miłośnika słodkości. Bez względu na to, w jaki sposób go użyjesz, ten krem malinowy z pewnościa zachwyci wszystkich.
admin
Składniki:
- Krem malinowy:
- 250 ml malin przetartych
- 200g cukru
- 120 g białek
- łyżeczka cream of tartar
- 1/2 łyżeczki pektyny
- 1/2 łyżki soku cytrynowego
Lekki krem malinowy – jak zrobić?
- Przecieramy maliny, aby pozbyć się pestek np. przez sito. Odmierzamy 250 ml.
- Do przetartych malin dodajemy cukier, pektynę i sok cytrynowy. Mieszamy i gotujemy około 4 minuty od momentu zagotowania. Jeśli mamy termometr cukierniczy, gotujemy do temperatury 105°C.
- Gdy syrop gotuje się 2 minuty, zaczynamy ubijać na sztywno białka z cream of tartar, korzystając z mieszadła planetarnego (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Do sztywnych białek cienką strużką wlewamy owocowy syrop, ciągle miksując.
- Po skończeniu syropu miksujemy masę przez 5 minut, aż krem nawinie się na mieszadło. Krem jest gotowy do użycia.
Lekki krem malinowy – dodatkowe informacje
Jeśli nie zużyjemy całego kremu, to resztę można przechowywać w lodówce w szczelnie przykrytym pojemniku do 3 dni. Przed ponownym użyciem krem wyjmujemy z lodówki, dokładnie mieszamy i dekorujemy np. babeczki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lekki dip z awokado z listkami bazylii
Następny przepis: Lekki krupnik