Lebioda z jajkiem
Lebioda z jajkiem to zdrowa i sycąca sałatka, idealna na lekki lunch czy kolację. To przepis, który pochodzi z naszego rodzimego podwórka i choć nie jest tak popularny jak inne dania kuchni polskiej, zasługuje na szczególną uwagę. Starannie wybrane składniki gwarantują bogactwo smaku i pełnię doznań kulinarnych. Świeża lebioda, delikatne jajko – to zestawienie, które zachwyci smakiem i prostotą. Choć sałatka ta nie wymaga wielu składników, to swój unikalny smak zawdzięcza starannie dobranym dodatkom. Ta sałatka z lebiody to prawdziwa feeria smaków, idealna dla osób, które szukają oryginalnych i szybkich dań.
admin
Składniki:
- Młoda lebioda
- Jaja świeże
- Sól
- Przyprawy
Lebioda z jajkiem – jak zrobić?
- Świeżo zerwaną lebiodę dobrze płuczemy pod zimną wodą.
- Następnie nastawiamy wodę z solą, aby się zagotowała.
- Do wrzącej wody wrzucamy lebiodę, gotując ją przez około 25 minut.
- Po zagotowaniu wyciągamy lebiodę, krojąc ją na desce.
- Pokrojoną lebiodę wrzucamy na patelnię, smażymy przez około 3 minuty, dodając przyprawy według własnego uznania. Po dodaniu przypraw wbijamy jajka. Ilość jaj nie ma znaczenia, każdy wbija tyle, ile chce.
Smacznego!
Lebioda z jajkiem – dodatkowe informacje
Lebiodę można pokroić przed gotowaniem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: LEBKUCHEN - NIEMIECKIE PIERNIKI
Następny przepis: Lecznicza nalewka z pokrzywy na odporność i odtrucie