Lebioda z jajkiem

Lebioda z jajkiem

Lebioda z jajkiem to zdrowa i sycąca sałatka, idealna na lekki lunch czy kolację. To przepis, który pochodzi z naszego rodzimego podwórka i choć nie jest tak popularny jak inne dania kuchni polskiej, zasługuje na szczególną uwagę. Starannie wybrane składniki gwarantują bogactwo smaku i pełnię doznań kulinarnych. Świeża lebioda, delikatne jajko – to zestawienie, które zachwyci smakiem i prostotą. Choć sałatka ta nie wymaga wielu składników, to swój unikalny smak zawdzięcza starannie dobranym dodatkom. Ta sałatka z lebiody to prawdziwa feeria smaków, idealna dla osób, które szukają oryginalnych i szybkich dań.

Składniki:

  • Młoda lebioda
  • Jaja świeże
  • Sól
  • Przyprawy

Lebioda z jajkiem – jak zrobić?

  1. Świeżo zerwaną lebiodę dobrze płuczemy pod zimną wodą.
  2. Następnie nastawiamy wodę z solą, aby się zagotowała.
  3. Do wrzącej wody wrzucamy lebiodę, gotując ją przez około 25 minut.
  4. Po zagotowaniu wyciągamy lebiodę, krojąc ją na desce.
  5. Pokrojoną lebiodę wrzucamy na patelnię, smażymy przez około 3 minuty, dodając przyprawy według własnego uznania. Po dodaniu przypraw wbijamy jajka. Ilość jaj nie ma znaczenia, każdy wbija tyle, ile chce.

Smacznego!

Lebioda z jajkiem – dodatkowe informacje

Lebiodę można pokroić przed gotowaniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: LEBKUCHEN - NIEMIECKIE PIERNIKI
Następny przepis: Lecznicza nalewka z pokrzywy na odporność i odtrucie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode