Kwiatowy tort truskawkowy

Kwiatowy tort truskawkowy

Ciesz się smakiem lata na talerzu z naszym kwiatowym tortem truskawkowym. To prawdziwe arcydzieło kulinariów, które łączy soczyste, dojrzałe truskawki z subtelnym aromatem kwiatów. Każdy kęs tego tortu to prawdziwe uczucie ulotności i świeżości. Składniki, z których jest wykonany to gwarancja najwyższej jakości i naturalności. Ten deser to nie tylko niezapomniane doznanie smakowe, ale także prawdziwe dzieło sztuki na talerzu. Kwiatowy design nadaje mu eleganckiego wyglądu, który będzie stanowił ozdobę każdego stołu. Kwiatowy tort truskawkowy to propozycja dla wszystkich miłośników słodkości z klasą. Bezcenny na każdej uroczystości, a także jako sposób na podkreślenie wyjątkowości codziennego dnia.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego demerara
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżka kakao
  • masa:
  • 600-650g śmietany 30%
  • 400g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 śmietan-fixy
  • czubata łyżka cukru pudru
  • dodatkowo:
  • 3 wafle ryżowe
  • 300-400g truskawek (pocięte na ćwiartki)
  • garść kwiatów bzu
  • poncz:
  • 1/3 szklanki wody – ciepłej
  • aromat waniliowy/migdałowy

Kwiatowy tort truskawkowy – jak zrobić?

  1. Biszkopt:

    • Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka.
    • Następnie dodajemy suche składniki. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy na jednolite ciasto.
    • Pieczemy w temp. 180st.C ok. 40 minut.
    • Studzimy.
    • Przekrawamy na dwa blaty.
    • Każdy blat nasączamy ponczem (wodą wymieszaną z kilkoma kroplami aromatu).
  2. Masa:

    • Ubijamy śmietanę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy stopniowo serek homogenizowany i delikatnie miksujemy wszystko razem.
  3. Składanie tortu, kolejne kroki:

    1. 1 blat biszkoptu
    2. 1/3 masy
    3. Posypujemy 1/2 kwiatów bzów
    4. Układamy wafle ryżowe
    5. 1/3 masy
    6. Układamy na masie większość truskawek (odrobinę zostawiamy do dekoracji)
    7. 2 blat biszkoptu – dokładnie dociskamy
    8. 1/3 masy – dokładnie smarujemy nią cały tort
    9. Ozdabianie resztą kwiatów i truskawek

Kwiatowy tort truskawkowy – dodatkowe informacje

Tort najlepiej przyszykować dzień wcześniej, tak aby chłodził się całą noc.
Moim zdaniem po prostu po odstaniu w lodówce jest smaczniejszy, a biszkopt robi się delikatniejszy.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
Następny przepis: Kwiaty cukinii smażone w tempurze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode