Kwiaty cukinii smażone w tempurze

Kwiaty cukinii smażone w tempurze

Podróże kulinarnie to podróże po świecie bez opuszczania domowej kuchni. Dziś zapraszamy do odkrycia przepisu łączącego tradycje dwóch krajów, które są od siebie kulturowo i geograficznie odległe. „Kwiaty cukinii smażone w tempurze” to danie rodem z Japonii, lecz korzystające ze składnika często wykorzystywanego w kuchniach południa Europy. Delikatne kwiaty cukinii są tu przyrządzane w sposób typowy dla kuchni japońskiej – smażone w tempurze, co nadaje im chrupkości na zewnątrz i miękkości w środku. To elegancki i prosty sposób na wyjątkową przekąskę lub element kolacji.

Składniki:

  • Ok. 20 kwiatów cukinii/dyni
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • Woda gazowana (ok. 300 ml)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Olej do smażenia

Kwiaty cukinii smażone w tempurze – jak zrobić?

  1. Kwiaty opłukać, osuszyć i usunąć z nich pręciki.
  2. W misce wymieszać oba rodzaje mąki i sól, powoli dolewać wody gazowanej, jednocześnie mieszając wszystko trzepaczką. Ciasto powinno trochę przypominać naleśnikowe.
  3. Kwiaty cukinii maczać w cieście i smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.

Sposób przygotowania kwiatów cukinii w tempurze:

1. Kwiaty opłukać, osuszyć i usunąć z nich pręciki.
2. W misce wymieszać oba rodzaje mąki i sól, powoli dolewać wody gazowanej, jednocześnie mieszając wszystko trzepaczką. Ciasto powinno trochę przypominać naleśnikowe.
3. Kwiaty cukinii maczać w cieście i smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.

Smażone kwiaty cukinii mogą być pyszną przekąską lub dodatkiem do różnych dań. Spróbuj je przygotować samodzielnie i ciesz się ich chrupiącym smakiem.

Kwiaty cukinii smażone w tempurze – dodatkowe informacje

Podawać na ciepło.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kwiatowy tort truskawkowy
Następny przepis: Kwiaty cukinii nadziewane tofu, szpinakiem i zaatarem w pachnącym tymiankiem sosie curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode