Kwiaty cukinii smażone w tempurze
Podróże kulinarnie to podróże po świecie bez opuszczania domowej kuchni. Dziś zapraszamy do odkrycia przepisu łączącego tradycje dwóch krajów, które są od siebie kulturowo i geograficznie odległe. „Kwiaty cukinii smażone w tempurze” to danie rodem z Japonii, lecz korzystające ze składnika często wykorzystywanego w kuchniach południa Europy. Delikatne kwiaty cukinii są tu przyrządzane w sposób typowy dla kuchni japońskiej – smażone w tempurze, co nadaje im chrupkości na zewnątrz i miękkości w środku. To elegancki i prosty sposób na wyjątkową przekąskę lub element kolacji.
Składniki:
- Ok. 20 kwiatów cukinii/dyni
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- Woda gazowana (ok. 300 ml)
- 1/2 łyżeczki soli
- Olej do smażenia
Kwiaty cukinii smażone w tempurze – jak zrobić?
- Kwiaty opłukać, osuszyć i usunąć z nich pręciki.
- W misce wymieszać oba rodzaje mąki i sól, powoli dolewać wody gazowanej, jednocześnie mieszając wszystko trzepaczką. Ciasto powinno trochę przypominać naleśnikowe.
- Kwiaty cukinii maczać w cieście i smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
Sposób przygotowania kwiatów cukinii w tempurze:
1. Kwiaty opłukać, osuszyć i usunąć z nich pręciki.
2. W misce wymieszać oba rodzaje mąki i sól, powoli dolewać wody gazowanej, jednocześnie mieszając wszystko trzepaczką. Ciasto powinno trochę przypominać naleśnikowe.
3. Kwiaty cukinii maczać w cieście i smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
Smażone kwiaty cukinii mogą być pyszną przekąską lub dodatkiem do różnych dań. Spróbuj je przygotować samodzielnie i ciesz się ich chrupiącym smakiem.
Kwiaty cukinii smażone w tempurze – dodatkowe informacje
Podawać na ciepło.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kwiatowy tort truskawkowy
Następny przepis: Kwiaty cukinii nadziewane tofu, szpinakiem i zaatarem w pachnącym tymiankiem sosie curry