Kurczak z jabłkami pieczony w całości
Kurczak z jabłkami pieczony w całości to wspaniała propozycja na obiad pełen delikatnych, harmonijnych smaków. Składniki tego dania, jak mięso drobiowe, soczyste jabłka i naturalny miód, tworzą wyjątkowy, słodko-słony zestaw. To połączenie jest niezwykle popularne w kuchniach świata, szczególnie w sezonie jabłkowym. Całość jest pieczona, co pozwala na zachowanie pełni aromatu składników i zapewnia danie niskokaloryczne, a zarazem sycące. Kurczak z jabłkami i miodem to wykwintny sposób na połączenie mięsa z owocami, idealny dla tych, którzy cenią sobie kreatywne rozwiązania w kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kurczak o wadze 1300 g (u mnie z lokalnej hodowli)
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku starty na tarce lub wyciśnięty
- 1 małe jabłko obrane i starte na tarce
- 1 mała cebula pokrojona drobno
- sól
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 jabłko szara reneta
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 łyżki oleju*
- ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
Kurczak z jabłkami pieczony w całości – jak zrobić?
- Kurczaka pozbawionego podrobów natrzeć w środku solą i majerankiem. Włożyć do środka całe jabłko bez obierania. Przyprawę wymieszać ze startym czosnkiem i olejem. Natrzeć tą mieszanką kurczaka. Ja to robię za pomocą pędzelka do lukrowania. Umieścić kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Grzbietem do góry. Przykryć pokrywką. Obłożyć go startym jabłkiem i cebulą. Marynować minimum 1 godz. Piekarnik nagrzać do 200°C. Naczynie z kurczakiem odkryć i włożyć do piekarnika. Gdy zacznie wytapiać się tłuszcz, polewać nim kurczaka.
- W międzyczasie przygotować warzywa. Obrać je i pokroić na mniejsze części. Do miski wlać olej, wymieszać go z przyprawą do kurczaka i wrzucić warzywa. Dokładnie je obtoczyć w mieszance.
- Po 45 minutach kurczaka odwrócić na drugą stronę. Rozłożyć warzywa wokół kurczaka i piec kolejne 45 minut. Trzeba regularnie podlewać tworzącym się sosem kurczaka i warzywa.
Słowa kluczowe: kurczak z jabłkami i miodem
Kurczak z jabłkami pieczony w całości – dodatkowe informacje
* Kurczaki zagrodowe mają mało tłuszczu. Jeśli macie tłustego kurczaka, to nie dokładajcie nowej porcji oleju, tylko użyjcie tłuszczu wytopionego z kurczaka i ten tłuszcz zmieszajcie z przyprawą do kurczaka i tym pokryjcie warzywa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak z imbirem i owocami
Następny przepis: Kurczak z ouzo i warzywami - Chicken with ouzo and vegetables