Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym

Kurczak w sosie śmietanowo – musztardowym

Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym to smaczne, szybkie danie, idealne na kolację. Ta niebanalna kompozycja składników przyciąga swym wyglądem i zapachem. Soczyste mięso kurczaka skąpane w sosie śmietanowo-musztardowym o zrównoważonym smaku, staje się danie pełne wyrafinowanej elegancji. Sos, w którym królują kremowa śmietana i aromatyczna musztarda, nadaje kurczakowi niepowtarzalnego charakteru. Ten przepis przekona nawet tych, którzy nie przepadają za musztardą. Połączenie tych dwóch składników jest wręcz idealne- musztarda podbija smak śmietany, a ta z kolei łagodzi ostrość musztardy. Bez wątpienia jest to danie, które powinno znaleźć się na stole każdego miłośnika kuchni.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula biała
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy kremskiej (użyłam czeskiej Horcice)
  • 1 plaster masła
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Kurczak w sosie śmietanowo – musztardowym – jak zrobić?

  1. Cebulę kroimy w dużą kostkę i szklimy ją na maśle.
  2. Oczyszczoną pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej dwie łyżki oleju lub oliwy i smażymy piersi z kurczaka, aż delikatnie się zarumienią.
  3. Śmietanę łączymy z musztardą, doprawiamy solą, dodajemy do kurczaka, doprowadzamy do wrzenia i dusimy jeszcze przez 1 minutę. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Życzę smacznego! 🙂

Sposób przygotowania sosu śmietanowo-musztardowego na ciepło:

  • Przygotowujemy wszystkie składniki.
  • Śmietanę łączymy z musztardą.
  • Doprawiamy solą.
  • Dodajemy sos do kurczaka.
  • Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez 1 minutę.
  • Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • Smacznego! 🙂

Sposób przygotowania sosu musztardowo-śmietanowego:

  1. Śmietanę łączymy z musztardą.
  2. Doprawiamy solą.

Kurczak w sosie śmietanowo – musztardowym – dodatkowe informacje

Całość podajemy z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym i świeżą surówką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak w sosie słodko - ostrym
Następny przepis: Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode