Kurczak w sosie śmietanowo – musztardowym
Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym to smaczne, szybkie danie, idealne na kolację. Ta niebanalna kompozycja składników przyciąga swym wyglądem i zapachem. Soczyste mięso kurczaka skąpane w sosie śmietanowo-musztardowym o zrównoważonym smaku, staje się danie pełne wyrafinowanej elegancji. Sos, w którym królują kremowa śmietana i aromatyczna musztarda, nadaje kurczakowi niepowtarzalnego charakteru. Ten przepis przekona nawet tych, którzy nie przepadają za musztardą. Połączenie tych dwóch składników jest wręcz idealne- musztarda podbija smak śmietany, a ta z kolei łagodzi ostrość musztardy. Bez wątpienia jest to danie, które powinno znaleźć się na stole każdego miłośnika kuchni.
admin
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula biała
- 200 g śmietany 18%
- 2 łyżki musztardy kremskiej (użyłam czeskiej Horcice)
- 1 plaster masła
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- świeża natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Kurczak w sosie śmietanowo – musztardowym – jak zrobić?
- Cebulę kroimy w dużą kostkę i szklimy ją na maśle.
- Oczyszczoną pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej dwie łyżki oleju lub oliwy i smażymy piersi z kurczaka, aż delikatnie się zarumienią.
- Śmietanę łączymy z musztardą, doprawiamy solą, dodajemy do kurczaka, doprowadzamy do wrzenia i dusimy jeszcze przez 1 minutę. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Życzę smacznego! 🙂
Sposób przygotowania sosu śmietanowo-musztardowego na ciepło:
- Przygotowujemy wszystkie składniki.
- Śmietanę łączymy z musztardą.
- Doprawiamy solą.
- Dodajemy sos do kurczaka.
- Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez 1 minutę.
- Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Smacznego! 🙂
Sposób przygotowania sosu musztardowo-śmietanowego:
- Śmietanę łączymy z musztardą.
- Doprawiamy solą.
Kurczak w sosie śmietanowo – musztardowym – dodatkowe informacje
Całość podajemy z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym i świeżą surówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w sosie słodko - ostrym
Następny przepis: Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym