Kurczak w galarecie na kanapki (w butelce)
Kurczak w galarecie na kanapki (w butelce) to nietypowy, ale przepyszny przepis idealny na piknik lub spotkania rodzinne. Te proste kanapki z ciekawym dodatkiem będą z pewnością ulubieńcem wszystkich gości. Wykorzystanie butelki do przygotowania galaretki drobiowej dodaje temu daniu nie tylko artystycznego wyglądu, ale także praktyczności – to doskonały sposób na zrobienie oryginalnej przekąski dla większej liczby osób bez konieczności przygotowywania każdej porcji osobno. W przypadku tego przepisu, tradycyjny domowy smak kurczaka harmonizuje idealnie z chłodzącym ponętą galaretki. Bez wątpienia, to danie zdobędzie serca niejednego smakosza.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 350 gramów mięsa z rosółu
- 300 gramów warzyw (marchew z rosółu, kukurydza, papryka czerwona konserwowa)
- 1 litr wody
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- szczypta kurkumy
- szczypta sproszkowanego czosnku
- 2 łyżki zalewy z papryki konserwowej
- 80 gramów żelatyny
- 2 plastikowe butelki pojemności 1 i pół litra
Kurczak w galarecie na kanapki (w butelce) – jak zrobić?
- 1. Ugotowane mięso z rosołu dzielimy na większe części. Paprykę konserwową i marchewkę pokroić w większą kostkę.
- 2. W garnku zagotować wodę wraz z przyprawami. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut. Gotowy wywar przecedzić do miski, wsypać żelatynę dokładnie wymieszać aż się całkowicie rozpuści.
- 3. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i mięso, całość mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Zimne wkładamy do lodówki. Schładzamy aż bardzo mocno zgęstnieje ale nie będzie całkowicie zastygnięte. Mieszamy aby składniki były równomiernie rozłożone i nie opadały na dno.
- 4. Butelki obcinamy gdzieś w połowie wysokości, wkładamy woreczki. Wypełniamy mocno zgęstniałą galaretką, woreczki szczelnie zawiązać. Włożyć ponownie do lodówki do całkowitego zastygnięcia najlepiej na noc.
xxxx – dodatkowe informacje
Proporcje mięsa i warzyw można zmieniać w zależności jak lubimy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w cieście piwnym
Następny przepis: Kurczak w cydrze z pieczonymi warzywami i jabłkami