Kurczak w galarecie na kanapki (w butelce)

Kurczak w galarecie na kanapki (w butelce)

Kurczak w galarecie na kanapki (w butelce) to nietypowy, ale przepyszny przepis idealny na piknik lub spotkania rodzinne. Te proste kanapki z ciekawym dodatkiem będą z pewnością ulubieńcem wszystkich gości. Wykorzystanie butelki do przygotowania galaretki drobiowej dodaje temu daniu nie tylko artystycznego wyglądu, ale także praktyczności – to doskonały sposób na zrobienie oryginalnej przekąski dla większej liczby osób bez konieczności przygotowywania każdej porcji osobno. W przypadku tego przepisu, tradycyjny domowy smak kurczaka harmonizuje idealnie z chłodzącym ponętą galaretki. Bez wątpienia, to danie zdobędzie serca niejednego smakosza.

Składniki:

  • 350 gramów mięsa z rosółu
  • 300 gramów warzyw (marchew z rosółu, kukurydza, papryka czerwona konserwowa)
  • 1 litr wody
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • szczypta kurkumy
  • szczypta sproszkowanego czosnku
  • 2 łyżki zalewy z papryki konserwowej
  • 80 gramów żelatyny
  • 2 plastikowe butelki pojemności 1 i pół litra

Kurczak w galarecie na kanapki (w butelce) – jak zrobić?

  1. 1. Ugotowane mięso z rosołu dzielimy na większe części. Paprykę konserwową i marchewkę pokroić w większą kostkę.
  2. 2. W garnku zagotować wodę wraz z przyprawami. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut. Gotowy wywar przecedzić do miski, wsypać żelatynę dokładnie wymieszać aż się całkowicie rozpuści.
  3. 3. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i mięso, całość mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Zimne wkładamy do lodówki. Schładzamy aż bardzo mocno zgęstnieje ale nie będzie całkowicie zastygnięte. Mieszamy aby składniki były równomiernie rozłożone i nie opadały na dno.
  4. 4. Butelki obcinamy gdzieś w połowie wysokości, wkładamy woreczki. Wypełniamy mocno zgęstniałą galaretką, woreczki szczelnie zawiązać. Włożyć ponownie do lodówki do całkowitego zastygnięcia najlepiej na noc.

xxxx – dodatkowe informacje

Proporcje mięsa i warzyw można zmieniać w zależności jak lubimy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak w cieście piwnym
Następny przepis: Kurczak w cydrze z pieczonymi warzywami i jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode