Kurczak w cydrze z pieczonymi warzywami i jabłkami

Kurczak w cydrze z pieczonymi warzywami i jabłkami

Chociaż region Normandii we Francji jest najbardziej znany z produkcji wysokiej jakości cydru, ten niezwykle smaczny i aromatyczny napój doskonale komponuje się również z różnego rodzaju potrawami. Perfekcyjnym przykładem jest kurczak w cydrze z pieczonymi warzywami i jabłkami. Ten przepis to prawdziwe połączenie smaków – delikatne mięso kurczaka, zaskakująco mocny cydr, kruche warzywa i słodkie jabłka tworzą harmonijną całość. Jest to danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinne obiady, jak i eleganckie kolacje. Mimo wykwintnego smaku, jego przygotowanie jest niezwykle proste, co tylko podkreśla jego uniwersalność.

Składniki:

  • Kurczak:
  • 1 kurczak (mój miał ok. 1,90)
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki przyprawy do mięs
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki cydru jabłkowego
  • naczynie do pieczenia
  • Warzywa:
  • 2 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka czubrycy zielonej
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka sezamu białego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • naczynie do pieczenia
  • Jabłka:
  • 2 dorodne jabłka
  • 8 suszonych śliwek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cydru
  • naczynie do pieczenia

Kurczak w cydrze z pieczonymi warzywami i jabłkami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka myję, osuszam, polewam sokiem z cytryny i olejem, posypuję 2 łyżkami przyprawy do mięs, nacieram. Do środka kurczaka wsypuję 1 łyżkę przyprawy, nacieram, wkładam pokrojony czosnek, pozostawiam w lodówce na noc (chociaż na 2 godziny). Kurczaka wkładam do formy, podlewam cydrem, piekę 1 godzinę i 40 minut w temperaturze 180 stopni, od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
  2. Warzywa obieram, myję, osuszam, polewam olejem, posypuję czubrycą, solą i ziarnami, mieszam, układam w formie, wstawiam do piekarnika po 40 minutach pieczenia kurczaka, piekę godzinę. Śliwki i żurawinę zalewam cydrem, pozostawiam na ok. 30 minut. Jabłka obieram, kroję na pół, wyjmuję środki, polewam sokiem z cytryny, w to miejsce wkładam śliwki i żurawinę. Gdy ziemniaki piekę ok. 35 minut, do piekarnika wstawiam jabłka i piekę 25 minut.
  3. Kurczaka wyłączam, pozostawiam w piekarniku na 10 minut, podaje w towarzystwie warzyw i jabłek.

Kurczak w cydrze z pieczonymi warzywami i jabłkami – dodatkowe informacje

Ja całość piekę jednorazowo w piekarniku, tylko dostawiam naszykowane formy o odpowiednim czasie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak w galarecie na kanapki (w butelce)
Następny przepis: Kurczak w estragonie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode