KURCZAK W BRZOSKWINIOWYM SOSIE
Poznaj smakowite połączenie soczystego kurczaka z letnim smakiem brzoskwiń w tym wyjątkowym przepisie. Kurczak w brzoskwiniowym sosie to danie, które urozmaici codzienną kolację oraz zaskoczy gości podczas specjalnych okazji. Słodko-kwaśny sos brzoskwiniowo-musztardowy jest prawdziwym mistrzem wśród sosów – podkreśla smak kurczaka, nadaje mu aromatu i zapewnia niepowtarzalne doświadczenie kulinarnych doznań. Ta propozycja to wyjątkowy sposób na odkrycie nowego, egzotycznego połączenia smaków. Sprawdź ten niesamowity przepis na kurczaka w brzoskwiniowym sosie i poczuj smak lata bez względu na porę roku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sos:
- 400 g brzoskwiń z puszki
- 4 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 50 ml oleju lnianego
- 2 łyżeczki miodu
Kurczak w brzoskwiniowym sosie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Mieszamy składniki na marynatę.
- Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na podłużne paski.
- Nacieramy marynatą. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 h lub na całą noc.
- Kurczaka grillujemy na patelni lub gotujemy na parze.
- Brzoskwinie odcedzamy i miksujemy na gładko z pozostałymi składnikami.
- Podgrzewamy całość w garnku na małym ogniu mieszając.
KURCZAK W BRZOSKWINIOWYM SOSIE – dodatkowe informacje
Proponuję podawać z chrupiącymi brokułami i ryżem