KURCZAK W BRZOSKWINIOWYM SOSIE

KURCZAK W BRZOSKWINIOWYM SOSIE

Poznaj smakowite połączenie soczystego kurczaka z letnim smakiem brzoskwiń w tym wyjątkowym przepisie. Kurczak w brzoskwiniowym sosie to danie, które urozmaici codzienną kolację oraz zaskoczy gości podczas specjalnych okazji. Słodko-kwaśny sos brzoskwiniowo-musztardowy jest prawdziwym mistrzem wśród sosów – podkreśla smak kurczaka, nadaje mu aromatu i zapewnia niepowtarzalne doświadczenie kulinarnych doznań. Ta propozycja to wyjątkowy sposób na odkrycie nowego, egzotycznego połączenia smaków. Sprawdź ten niesamowity przepis na kurczaka w brzoskwiniowym sosie i poczuj smak lata bez względu na porę roku.

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Marynata:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sos:
  • 400 g brzoskwiń z puszki
  • 4 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 50 ml oleju lnianego
  • 2 łyżeczki miodu

Kurczak w brzoskwiniowym sosie – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mieszamy składniki na marynatę.
  2. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na podłużne paski.
  3. Nacieramy marynatą. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 h lub na całą noc.
  4. Kurczaka grillujemy na patelni lub gotujemy na parze.
  5. Brzoskwinie odcedzamy i miksujemy na gładko z pozostałymi składnikami.
  6. Podgrzewamy całość w garnku na małym ogniu mieszając.

KURCZAK W BRZOSKWINIOWYM SOSIE – dodatkowe informacje

Proponuję podawać z chrupiącymi brokułami i ryżem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak smażony z cebulą
Następny przepis: Kurczak Vindaloo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode