Kurczak Pieczony w Rękawie
Ten przepis na Kurczaka Pieczonego w Rękawie jest idealny dla tych, którzy cenią sobie prostotę przygotowania i doskonały smak. Pieczenie kurczaka w rękawie to sposób na soczyste i aromatyczne danie bez zbędnego bałaganu i tłuszczu. Rękaw to specjalna folia, która zatrzymuje parę wewnątrz, umożliwiając równomierne pieczenie kurczaka oraz utrzymanie jego naturalnych soków. Oprócz całości kurczaka, do tego przepisu potrzebujemy jedynie kilka podstawowych dodatków. Ten przepis dostarcza instrukcje, ile czasu piec kurczaka, w jakiej temperaturze oraz jak długo. Wypróbuj i ciesz się pysznym, domowym pieczonym kurczakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szt. kurczak
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- rękaw do pieczenia
Kurczak pieczony w rękawie – jak zrobić?
- Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć ulubioną przyprawą. Natartego kurczaka odkładamy do lodówki na ok. 60 min.
- Następnie wkładamy kurczaka do rękawa, zamykamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200° przez 1,5 godz. Pod sam koniec pieczenia rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze ok 15.min, aby nam się ładnie skórka przyrumieniła.
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli cały kurczak w rękawie będzie stał w lodówce kilka godzin dłużej lub nawet cały dzień, to nabierze więcej smaku i będzie smaczniejszy!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak pieczony w panierce z krakersów (w marynacie jogurtowej/śmietanowej)
Następny przepis: Kurczak pieczony z owocami