Kurczak pieczony w panierce z krakersów (w marynacie jogurtowej/śmietanowej)
Kurczak pieczony w panierce z krakersów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, smażonych potraw. Lokalny smak, chrupkość i nietypowy składnik główny – krakersy – sprawiają, że ta potrawa jest idealna dla koneserów nietypowych połączeń smaków. Marynata jogurtowa lub śmietanowa dodaje mięsu lekkości i soczystości, a także dopełnia smak panierki. Przepis jest odpowiedni dla osób, które szukają nowatorskich rozwiązań w swoim menu. Mimo niewielkiej ilości składników, kurczak w krakersach jest pełen smaku i aromatu, a jego przygotowanie nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnej. Spróbuj filetu w krakersach i przekonaj się o niepowtarzalnym smaku tej potrawy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- (2-3 porcje)
- 1 pojedyncza, większa pierś z kurczaka
- 100 ml jogurtu naturalnego/śmietany (może też być maślanka)
- papryka w proszku
- sól
- pieprz
- Panierka:
- 60g solonych krakerów
- Dodatkowo:
- olej
Kurczak pieczony w panierce z krakersów (w marynacie jogurtowej/śmietanowej) – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kotleciki. Następnie mięso przełożyć do miski. Całość posypać przyprawami, zalać śmietaną/jogurtem i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (u mnie zazwyczaj stoi około 12 h).
- Po tym czasie w blenderze zmielić (nie na pył) krakersy.
- Każdy kotlecik delikatnie strzepać z nadmiaru marynaty, dokładnie obtoczyć w ciastkach i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia oraz spryskanej olejem. Wszystkie kawałki przed pieczeniem należy dodatkowo skropić olejem, a blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec około 25 minut w 180 stopniach. (Korzystam z piekarnika gazowego, więc w międzyczasie mięso przewróciłam na drugą stronę – aby było zarumienione. W piekarnikach elektrycznych polecam opcję góra-dół.)
Słowa kluczowe: filet w krakersach, kurczak w krakersach
Kurczak pieczony w panierce z krakersów – dodatkowe informacje
Wersja pieczona jest mniej kaloryczna i posmakuje dzieciom, jak i dorosłym. Kurczaka możecie też usmażyć na głębokim oleju, ale ja preferuję tą pierwszą opcję.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak pieczony w mleku
Następny przepis: Kurczak Pieczony w Rękawie