Kurczak pieczony w całości

Kurczak pieczony w całości

Odkryj smak idealnie upieczonego kurczaka z chrupiącą skórką, który zachwyci Twoich domowników i gości. Prosty i efektowny w jednym – kurczak pieczony w całości to prawdziwa klasyka, której nie może zabraknąć na żadnym domowym stole. Ten pełen aromatów przysmak zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Oto przepis, który odkryje przed Tobą tajniki pieczenia chrupiącego kurczaka. Sekretem jest odpowiednie przyprawienie i pieczenie w odpowiedniej temperaturze. Kiedy już poczujesz ten niepowtarzalny zapach pieczonego drobiu, masz pewność, że kurczak jest gotowy do podania.

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze 1,6 kg
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 płaska łyżka soli
  • dodatkowo
  • sznurek do żywności
  • 3 szklanki wrzątku
  • kilka plasterków zimnego masła

Jak upiec chrupiącego kurczaka – kurczak pieczony z chrupiącą skórką

  1. 1.
    Kurczaka myjemy i osuszamy, odcinamy szyję.
  2. 2.
    Przyprawę do kurczaka mieszamy z olejem i smarujemy bardzo dokładnie całego kurczaka również w środku.
    W środek kurczaka dodatkowo wcieramy majeranek i sól.
    Nóżki skrzyżować i związać sznurkiem do żywności.
  3. 3.
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
    Na blaszkę przykrytą kratką z piekarnika (lub inną dowolną chodzi o to aby kurczak nie leżał bezpośrednio na blaszce) kładziemy kurczaka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
    Na blaszkę wlewamy około 3 szklanki wrzątku.
    Zamknąć piekarnik i pieczemy 30 minut na pierwszym poziomie piekarnika.
    Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy kolejne 60 minut.
  4. 4.
    W między czasie uzupełniamy odparowaną wodę tak aby dno blaszki było cały czas pokryte płynem.
    Można dla pewności wydłużyć czas pieczenia o 10-15 minut.
  5. 5.
    Aby skórka była złota i chrupiąca na 5 – 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 stopni i obłożyć kurczaka cienkimi plasterkami masła.
  6. 6.
    Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odczekać jakieś 10 minut przed krojeniem aby mięso odpoczęło, a soki się nieco uspokoiły wtedy nie wypłyną podczas krojenia.

xxxx – dodatkowe informacje

Powstały podczas pieczenia sos jest rewelacyjny można go przelać do garnka i zaciągnąć mąką. Cudowny dodatek do ziemniaków czy klusek.

Skrzydełka można owinąć folią aluminiową aby się nie przypaliły podczas pieczenia. Folię zdejmujemy zanim obłożymy kurczaka masłem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak pieczony w całości
Następny przepis: Kurczak pieczony na ryżu z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode