Kurczak pieczony na ryżu z brzoskwiniami

Kurczak pieczony na ryżu z brzoskwiniami

Pyszny, soczysty i niesamowicie aromatyczny – oto kurczak pieczony na ryżu z brzoskwiniami. To danie to połączenie słodko-słonych smaków, które zdecydowanie zasługuje na Twoją uwagę. Dorodne kawałki kurczaka, delikatny ryż i słodkie brzoskwinie stworzą sinfonię smaku, która uwodzi i kusi. To danie nie tylko zadowoli Twoje podniebienie, ale także zaskoczy swoją nietypową kombinacją składników. Idealne na kolację z bliskimi lub świętowanie specjalnej okazji. Wystarczy patrzeć na jego bogate, kolorowe i apetyczne wygląd, aby wiedzieć, że zakochasz się w tym przepisie na pierwszy rzut oka. Bądź gotowy, aby odkryć zupełnie nowe doświadczenie kulinarne.

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze około 2 kg.
  • 50g masła o zawartości tłuszczu 82%
  • 1 opakowanie przyprawy złocistej do kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 kg małych brzoskwiń
  • 400g ryżu jaśminowego
  • 1 l bulionu drobiowego

Kurczak pieczony na ryżu z brzoskwiniami – jak zrobić?

  1. Kurczak pieczony na ryżu z brzoskwiniami

    1.

    Kurczaka myjemy, osuszamy dokładnie na ręczniku papierowym.
    Brzoskwinie obieramy, dwie kroimy w plastry, resztę w ćwiartki.
    Nacinamy skórę kurczaka w czterech miejscach przy piersiach i udkach.
    Wciskamy pod skórę kawałki masła oraz plastry brzoskwiń.

  2. Kurczak pieczony na ryżu z brzoskwiniami

    2.

    Bulion zagotowujemy.
    Blaszkę smarujemy masłem, wysypujemy ryż, zalewamy 1/2 gorącego bulionu.

  3. Kurczak pieczony na ryżu z brzoskwiniami

    3.

    Mięso obsypujemy z każdej strony przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
    Kładziemy na ryżu, obkładamy brzoskwiniami.
    Pieczemy 2 godz w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    W czasie pieczenia ryż podlewamy bulionem do jego wykończenia.

Kurczak pieczony na ryżu z brzoskwiniami – dodatkowe informacje

Dania starczy dla 8 lub więcej osób


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak pieczony w całości
Następny przepis: Kurczak pieczony w całości z fenkułem, batatami i topinamburem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode