Kurczak pieczony na ryżu z brzoskwiniami
Pyszny, soczysty i niesamowicie aromatyczny – oto kurczak pieczony na ryżu z brzoskwiniami. To danie to połączenie słodko-słonych smaków, które zdecydowanie zasługuje na Twoją uwagę. Dorodne kawałki kurczaka, delikatny ryż i słodkie brzoskwinie stworzą sinfonię smaku, która uwodzi i kusi. To danie nie tylko zadowoli Twoje podniebienie, ale także zaskoczy swoją nietypową kombinacją składników. Idealne na kolację z bliskimi lub świętowanie specjalnej okazji. Wystarczy patrzeć na jego bogate, kolorowe i apetyczne wygląd, aby wiedzieć, że zakochasz się w tym przepisie na pierwszy rzut oka. Bądź gotowy, aby odkryć zupełnie nowe doświadczenie kulinarne.
admin
Składniki:
- 1 kurczak o wadze około 2 kg.
- 50g masła o zawartości tłuszczu 82%
- 1 opakowanie przyprawy złocistej do kurczaka
- sól, pieprz
- 1 kg małych brzoskwiń
- 400g ryżu jaśminowego
- 1 l bulionu drobiowego
Kurczak pieczony na ryżu z brzoskwiniami – jak zrobić?
-
1.
Kurczaka myjemy, osuszamy dokładnie na ręczniku papierowym.
Brzoskwinie obieramy, dwie kroimy w plastry, resztę w ćwiartki.
Nacinamy skórę kurczaka w czterech miejscach przy piersiach i udkach.
Wciskamy pod skórę kawałki masła oraz plastry brzoskwiń. -
2.
Bulion zagotowujemy.
Blaszkę smarujemy masłem, wysypujemy ryż, zalewamy 1/2 gorącego bulionu. -
3.
Mięso obsypujemy z każdej strony przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
Kładziemy na ryżu, obkładamy brzoskwiniami.
Pieczemy 2 godz w piekarniku nagrzanym do 180 st.
W czasie pieczenia ryż podlewamy bulionem do jego wykończenia.
Kurczak pieczony na ryżu z brzoskwiniami – dodatkowe informacje
Dania starczy dla 8 lub więcej osób
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak pieczony w całości
Następny przepis: Kurczak pieczony w całości z fenkułem, batatami i topinamburem