Kurczak pieczony – faszerowany ryżem i pieczarkami

Kurczak pieczony – faszerowany ryżem i pieczarkami

Kurczak pieczony – faszerowany ryżem i pieczarkami to aromatyczne i syte danie dla całej rodziny. To doskonały pomysł na niedzielny obiad albo specjalną okazję. Kurczak jest soczysty i pełen smaku, dzięki faszerowaniu ryżem i pieczarkami. Zastosowanie tych składników daje możliwość doboru różnych przypraw, co sprawia, że każda wersja tego dania może smakować inaczej. Ryż doskonale chłonie sosy, a pieczarki dodają swojego charakterystycznego, lekko ziemistego smaku. Kurczak faszerowany pieczarkami i ryżem to danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 1 kurczak
  • przyprawa do kurczaka ulubiona do smaku
  • 0,75 szklanki ryżu
  • 10 dag sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • 20 dag pieczarek
  • 4-5 łyżek masła

Kurczak pieczony – faszerowany ryżem i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Kurczaka myjemy i osuszamy. Usuwamy gruczoł łojowy z kupra i odcinamy kuper. Odcinamy jak najdłuższy kawałek szyi, ale pozostawimy całą skórę. Kurczaka stawiamy stroną kupra do góry. Ostrożnie oddzielamy kostki grzbietu od mięsa i skóry. Delikatnie wyłamujemy stawy i przecinamy wszystkie więzadła. Ostrożnie wyrywamy korpus. Kości ze skrzydeł i nóżek nie usuwamy żeby kurczak przypominał kurczaka. Skórę nacieramy przyprawami i odstawiamy. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę.
  2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry podsmażamy na łyżce masła doprawiając do smaku. Pieczarki łączymy z wcześniej ugotowanym na sypko ryżem, mięsem oraz pokrojonym w kostkę serkiem. Doprawiamy farsz do smaku a następnie wkładamy w skórę kurczaka, nadając mu kształt. Związujemy dratwą szyję oraz miejsce kupra. Można dodatkowo związać nóżki. Kurczaka znów nacieramy przyprawami, kładziemy kilka wiórek masła i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50-55 minut na 15 minut przed końcem odkrywamy aby kurczak się zrumienił.

Kurczak pieczony – faszerowany ryżem i pieczarkami – dodatkowe informacje

Można kurczaka nie drylować z kości, ale wtedy nie będzie się tak ładnie kroił.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczony dorsz z cytryną i ziołami
Następny przepis: Pieczony filet z kurczaka z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode