KURCZAK MAGDY

KURCZAK MAGDY

Przepis na Kurczaka Magdy to niesamowita propozycja dla miłośników klasyki w nowoczesnym wydaniu. To danie, które pozwala cieszyć się naturalnym smakiem kurczaka, podkreślonym aromatycznymi przyprawami. Inspiracją do jego powstania był tradycyjny kurczak z rożna, ale z charakterystyczną nutą Magdy Gessler, znanej z kreatywnego podejścia do polskiej kuchni. Ta wspaniała potrawa, zaskakuje swoją prostotą i smakiem, który zachwyci każdego kulinarnego smakosza. Kurczak Magdy to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek. Jego przygotowanie to prawdziwa podróż kulinarna, której końcem są najłagodniejsze, soczyste kąski mięsa.

Składniki:

  • 2-3 szklanki gotowanego ryżu
  • 15 dag piersi z kurczaka
  • 2-3 jajka roztrzepane
  • 2 małe cebule pokrojone w piórka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • curry
  • olej do smażenia

Kurczak Magdy – Jak zrobić?

  1. Pokroić kurczaka w kostkę, dodać sos sojowy i wymieszać. Odstawić na 20 minut.
  2. Na 1 łyżce oleju smażyć kurczaka.
  3. Smażyć cebulę aż będzie złocista.
  4. Na patelnię wsypać ryż, przyprawić i smażyć przez 5 minut.
  5. Dodać smażoną cebulę do ryżu.
  6. W środku ryżu zrobić dołek, wlać ½ łyżki oleju.
  7. Na doleku smażyć jajka, aż się mocno zetnie (jak jajecznicę).
  8. Dodać kurczaka i smażyć przez 2-3 minuty.
  9. Doprawić solą, pieprzem i curry.

KURCZAK MAGDY – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy żeby nasz ryż miał ładny złoty kolor do gotującej wody możemy dodać odrobinę kurkumy bądź curry.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak majonezowo-ketchupowy
Następny przepis: Kurczak na parze z selerem naciowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode