KURCZAK MAGDY
Przepis na Kurczaka Magdy to niesamowita propozycja dla miłośników klasyki w nowoczesnym wydaniu. To danie, które pozwala cieszyć się naturalnym smakiem kurczaka, podkreślonym aromatycznymi przyprawami. Inspiracją do jego powstania był tradycyjny kurczak z rożna, ale z charakterystyczną nutą Magdy Gessler, znanej z kreatywnego podejścia do polskiej kuchni. Ta wspaniała potrawa, zaskakuje swoją prostotą i smakiem, który zachwyci każdego kulinarnego smakosza. Kurczak Magdy to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek. Jego przygotowanie to prawdziwa podróż kulinarna, której końcem są najłagodniejsze, soczyste kąski mięsa.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2-3 szklanki gotowanego ryżu
- 15 dag piersi z kurczaka
- 2-3 jajka roztrzepane
- 2 małe cebule pokrojone w piórka
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz do smaku
- curry
- olej do smażenia
Kurczak Magdy – Jak zrobić?
- Pokroić kurczaka w kostkę, dodać sos sojowy i wymieszać. Odstawić na 20 minut.
- Na 1 łyżce oleju smażyć kurczaka.
- Smażyć cebulę aż będzie złocista.
- Na patelnię wsypać ryż, przyprawić i smażyć przez 5 minut.
- Dodać smażoną cebulę do ryżu.
- W środku ryżu zrobić dołek, wlać ½ łyżki oleju.
- Na doleku smażyć jajka, aż się mocno zetnie (jak jajecznicę).
- Dodać kurczaka i smażyć przez 2-3 minuty.
- Doprawić solą, pieprzem i curry.
KURCZAK MAGDY – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy żeby nasz ryż miał ładny złoty kolor do gotującej wody możemy dodać odrobinę kurkumy bądź curry.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak majonezowo-ketchupowy
Następny przepis: Kurczak na parze z selerem naciowym