Kurczak korma po hindusku wg Gordona Ramsay'a

Kurczak korma po hindusku wg Gordona Ramsay’a

Dziś prezentujemy przepis na klasyczne, hinduskie danie – kurczaka korma. Ten przepis jest inspirowany kulinarną sztuką Gordona Ramsay’a, znanego na całym świecie mistrza kuchni. Kurczak korma to propozycja dla tych, którzy cenią łagodne i kremowe smaki. Składa się z delikatnego kurczaka, smażonego w aromatycznym sosie korma. Kwintesencją tego dania jest połączenie smaków, które podkreślają sos korma, łącząc w sobie pikantne przyprawy z gładkością śmietany. To danie to wspaniałe wprowadzenie do bogactwa smaków kuchni hinduskiej. Czy jesteś gotowy odkryć to kulinarny przepis Gordona Ramsay’a?

Składniki:

  • dwie połówki piersi z kurczaka
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • odrobina cynamonu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz cayenne, kolendra
  • łyżka oliwy
  • 2 torebki ryżu

Kurczak korma po hindusku wg Gordona Ramsay’a – jak zrobić?

  1. Wstawiamy ryż do gotowania.
  2. Obieramy cebulę i kroimy w piórka.
  3. Jednocześnie możemy również obrać czosnek, zgnieść, pokroić drobno.
  4. Następnie oczyszamy mięso, kroimy w większą kostkę i przekładamy do miski.
  5. Oprószamy solą i pieprzem oraz dodajemy sos sojowy. Mieszamy.
  6. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy cebulę, czekamy aż lekko się przyrumieni.
  7. Wrzucamy pokrojone piersi. Smażymy aż mięso lekko zbrązowieje.
  8. Dodajemy przyprawy.
  9. Następnie wlewamy mleko kokosowe i czekamy ok. 20 min, aż sos się zagęści.
  10. Dodajemy natkę.
  11. Przerzucamy ryż na talerz i dodajemy sos. Gotowe!

Kurczak korma po hindusku wg Gordona Ramsay’a – dodatkowe informacje

Curry można zastąpić samą kurkumą, imbirem, szczyptą cynamonu i słodką papryką, wtedy danie nie będzie tak intensywne w smaku. Natomiast mleko kokosowe można zastąpić zwykłym mlekiem 250ml i łyżką aromatu kokosowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak faszerowany ze szpinakiem
Następny przepis: Kurczak majonezowo-ketchupowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode