Kurczak Balti
Przedstawiamy dziś tradycyjny, zachwycający smakiem przepis na kurczaka Balti. To aromatyczna potrawa z północnych Indii, której podstawowymi składnikami są kawałki kurczaka duszone w sosie na bazie jogurtu z dodatkiem skomponowanej mieszanki przypraw. Nazwa potrawy pochodzi od metalowego naczynia, w którym jest tradycyjnie gotowana. Uwagę przyciąga bogactwo smaków oraz intensywny, soczysty aromat. Kurczak Balti to połączenie słodyczy, ostrości i aromatycznej gęstości, które podbiły serca miłośników kuchni orientu. Idealny dla tych, którzy pragną poczuć prawdziwe, indyjskie klimaty w swojej kuchni. Zapraszamy do próby!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Marynata:
- 4 filety z kurczaka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3,5 cm imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 płaska łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki kozieradki mielonej
- sok z 1/2 limonki
- Sos:
- 200 g liści szpinaku
- 350 g siekanych pomidorów z puszki *
- 150 ml kremówki
- 1 duża czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy
Kurczak balti – jak zrobić?
- Marynata:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
- Sos:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati.
Kurczak Balti – dodatkowe informacje
* W sezonie można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak a'la Magda Gessler
Następny przepis: kurczak curry w sosie śmietanowym