Kumpir - zapiekany ziemniak turecki

Kumpir – zapiekany ziemniak turecki

Turecka kuchnia jest bogata w różnorodne składniki i ekscytujące smaki, a kumpir jest jednym z jej najważniejszych składników. To prosty, ale bardzo satysfakcjonujący przepis na ciepły, zapiekany ziemniak, który jest równie pyszny, jak i sycący. Kumpir to prawdziwe summum komfortowego jedzenia, które można dostosować do swoich upodobań, a jego podstawę można urozmaicać różnymi dodatkami. Jeśli szukasz inspiracji kulinarnej znad Bosforu, to idealnie trafiłeś. Nasz przepis na kumpir to połączenie tradycji tureckiej z polską – tak, jak w menu popularnej warszawskiej knajpki „Pan Ziemniak”. Zapraszam do odkrycia smaku tureckiego kumpir.

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków jednakowej wielkości
  • 50 g startego sera mozzarella (ewentualnie sera żółtego)
  • masło – kilka łyżek
  • sól
  • Nadzienie
  • 2 filety z kurczaka
  • 50 g papryki konserwowej
  • 50 g kukurydzy z puszki
  • 50 g ogórka konserwowego
  • dowolna przyprawa do kurczaka np. kebab, gyros

Kumpir – zapiekany ziemniak turecki – jak zrobić?

  1. Ziemniaki umyć i wytrzeć do sucha (nie obierać). Nakłuć z każdej strony widelcem.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 60 minut. Ziemniaki powinny być w środku idealnie miękkie, z chrupiącą skórką na zewnątrz (sprawdzamy nakłuwając widelcem).
  2. W czasie pieczenia ziemniaków przygotujemy nadzienie. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i wstawić do lodówki. Przed końcem pieczenia ziemniaków filety z kurczaka usmażyć na rozgrzanym oleju bądź oliwie (w momencie nadziewania powinny być jeszcze ciepłe).
  3. Każdego ziemniaka przeciąć na pół, włożyć do środka masło, ser i sól i rozgnieść widelcem razem z całym miąższem ziemniaka (nietknięte powinny zostać tylko skórki). Ważne żeby ziemniak był jeszcze gorący, wtedy ser i masło idealnie się roztopią i uzyskamy gładkie puree.
  4. Do środka wkładamy dodatki, polewamy ketchupem, majonezem lub dowolnymi sosami. Ja mam dla Was dwie propozycje sosów:

    • Sos czosnkowy

      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • 2 łyżki majonezu
      • 2 ząbki czosnku
      • sól, pieprz

      Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    • Sos pomidorowy

      • 2 łyżki majonezu
      • 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
      • sól, pieprz

      Majonez mieszamy z koncentratem (lub ketchupem), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

kumpir – dodatkowe informacje

Swojego ziemniaka nadziałam filetem z kurczaka, papryką konserwową, kukurydzą i ogórkiem konserwowym. Innymi dodatkami mogą być oliwki, kapary, kapusta pekińska, czerwona kapusta, groszek zielony, prażona cebulka, bekon, salami, parówki, pieczarki… W kwestii dodatków panuje tu całkowita swoboda, to my decydujemy jak zestaw najbardziej nam odpowiada.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kulki z zielonych śledzi w zalewie
Następny przepis: Kunafa z serem ricotta - turecki serniczek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode