Kumpir – zapiekany ziemniak turecki
Turecka kuchnia jest bogata w różnorodne składniki i ekscytujące smaki, a kumpir jest jednym z jej najważniejszych składników. To prosty, ale bardzo satysfakcjonujący przepis na ciepły, zapiekany ziemniak, który jest równie pyszny, jak i sycący. Kumpir to prawdziwe summum komfortowego jedzenia, które można dostosować do swoich upodobań, a jego podstawę można urozmaicać różnymi dodatkami. Jeśli szukasz inspiracji kulinarnej znad Bosforu, to idealnie trafiłeś. Nasz przepis na kumpir to połączenie tradycji tureckiej z polską – tak, jak w menu popularnej warszawskiej knajpki „Pan Ziemniak”. Zapraszam do odkrycia smaku tureckiego kumpir.
admin
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków jednakowej wielkości
- 50 g startego sera mozzarella (ewentualnie sera żółtego)
- masło – kilka łyżek
- sól
- Nadzienie
- 2 filety z kurczaka
- 50 g papryki konserwowej
- 50 g kukurydzy z puszki
- 50 g ogórka konserwowego
- dowolna przyprawa do kurczaka np. kebab, gyros
Kumpir – zapiekany ziemniak turecki – jak zrobić?
-
Ziemniaki umyć i wytrzeć do sucha (nie obierać). Nakłuć z każdej strony widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 60 minut. Ziemniaki powinny być w środku idealnie miękkie, z chrupiącą skórką na zewnątrz (sprawdzamy nakłuwając widelcem). - W czasie pieczenia ziemniaków przygotujemy nadzienie. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i wstawić do lodówki. Przed końcem pieczenia ziemniaków filety z kurczaka usmażyć na rozgrzanym oleju bądź oliwie (w momencie nadziewania powinny być jeszcze ciepłe).
- Każdego ziemniaka przeciąć na pół, włożyć do środka masło, ser i sól i rozgnieść widelcem razem z całym miąższem ziemniaka (nietknięte powinny zostać tylko skórki). Ważne żeby ziemniak był jeszcze gorący, wtedy ser i masło idealnie się roztopią i uzyskamy gładkie puree.
-
Do środka wkładamy dodatki, polewamy ketchupem, majonezem lub dowolnymi sosami. Ja mam dla Was dwie propozycje sosów:
-
Sos czosnkowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-
Sos pomidorowy
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
- sól, pieprz
Majonez mieszamy z koncentratem (lub ketchupem), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-
Sos czosnkowy
kumpir – dodatkowe informacje
Swojego ziemniaka nadziałam filetem z kurczaka, papryką konserwową, kukurydzą i ogórkiem konserwowym. Innymi dodatkami mogą być oliwki, kapary, kapusta pekińska, czerwona kapusta, groszek zielony, prażona cebulka, bekon, salami, parówki, pieczarki… W kwestii dodatków panuje tu całkowita swoboda, to my decydujemy jak zestaw najbardziej nam odpowiada.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kulki z zielonych śledzi w zalewie
Następny przepis: Kunafa z serem ricotta - turecki serniczek.