KULKI RYBNE W ZALEWIE OCTOWEJ
Kulki rybne w zalewie octowej to niezwykle aromatyczna i pyszna propozycja na rybny przekąski. Wymaga nieco pracy, ale efekt końcowy jest zdecydowanie wart zachodu. W naszym przepisie korzystamy z mięsa z leszcza, które jest delikatne i bardzo smaczne. Pikantna zalewa octowa dodaje daniu nieco ostrości i intensywnie wydobywa smak ryby. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek, kanapek lub jako samodzielna przekąska. Wypróbuj kuleczki rybne w occie i przekonaj się, jak smakują. Ten przepis to prawdziwa gratka dla miłośników ryb.
admin
Składniki:
- 1 kg świeżych ryb
- 1 bułka (sucha)
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
- Marynata:
- 1 marchewka
- 3 cebule
- 5 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki cukru
- 2,5 łyżeczki soli
- 3 – 4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- gorczyca
- kilka ząbków czosnku
Kulki rybne w zalewie octowej – jak zrobić?
- Zagotować wodę z solą, cukrem, przyprawami. Do gotującej wlać ocet, wrzucić pokrojoną w plasterki marchew, cebule, a ząbki czosnku w całości. Zagotować i odstawić do wystudzenia.
Ryby oczyścić z dużych ości, ( drobne mogą pozostać ), ściągnąć skóry, zmielić w maszynce lub malakserze, dodać namoczoną i zmieloną bułkę, jajka i wyrobić na gładką masę. W mokrych dłoniach uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w bułce tartej i upiec na rumiano z każdej strony. Ułożyć kulki w dużym słoju lub innym naczyniu, zalać zalewą i pozostawić co najmniej na 24 godz., by nasiąkły i nabrały właściwego smaku.
Sposób przygotowania: Kulki rybne z leszcza, kuleczki rybne w occie
Kulki rybne w zalewie octowej – dodatkowe informacje
W moim przypadku wykorzystałam częściowo ryby, które zawieruszyły się w zamrażarce i nie bardzo smakowały jako smażone. Po rozmrożeniu odcisnęłam je z nadmiaru wody i dodałam do nich świeże rybki. Kulki były wyśmienite.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KULKI RAFAELLO
Następny przepis: Kulki rumowe, daktylowo - orzechowe