Kukurydziane placuszki z cukinii
Składniki:
- 1 średnia żółta cukinia
- 1 cebula biała
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka śmietany (lub jogurtu)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Placki z cukinii z dodatkiem mąki kukurydzianej – przepis
-
1.
Przygotuj cukinię. Myjemy ją, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię odstawiamy na chwilę, a następnie delikatnie odciskamy z nadmiaru wody.
-
2.
Przygotuj masę. Do odciśniętej cukinii dodaj startą na tarce (lub bardzo drobno pokrojoną) cebulę. Następnie dodaj jajka, mąkę kukurydzianą, szczypiorek, koperek i łyżkę śmietany. Dopraw masę solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj.
-
3.
Smaż placuszki. Na dobrze rozgrzanej patelni nakładaj łyżką porcje masy i smaż z obu stron na delikatnie złoty kolor. * Placuszki można smażyć na tytanowej patelni, używając tylko 3 łyżki oleju. Jeśli preferujesz tradycyjne smażenie, po usmażeniu placuszków ułóż je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kukurydziane placuszki z cukinii – dodatkowe informacje
Placuszki z cukinii i mąką kukurydzianą podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem greckim lub ulubionym sosem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kukurydziane placuszki bananowo - cynamonowe
Następny przepis: Kule mocy