Kukurydziane placuszki bananowo - cynamonowe

Kukurydziane placuszki bananowo – cynamonowe

Szykujemy dla Was coś specjalnego. Przepis na niebanalne, zdrowe placuszki z kaszy kukurydzianej, które wprowadzą odmianę do Waszych śniadań czy podwieczorków. Nasze kukurydziane placuszki bananowo – cynamonowe są niesamowicie smaczne, aromatyczne i sycące. Niezwykle proste w przygotowaniu, świetnie smakują na ciepło, ale też na zimno. Cynamon i banan dodają im niepowtarzalnego smaku i aromatu. To pyszny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Przepis na placki z kaszy kukurydzianej to idealne rozwiązanie dla osób szukających ciekawych pomysłów na zdrowe, domowe wypieki. Zapraszamy do zapoznania się z tym niezwykle smakowitym przepisem.

Składniki:

  • 7 łyżek mąki kukurydzianej
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki gazowanej wody
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • szczypta cynamonu i soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Kukurydziane placuszki bananowo – cynamonowe – jak zrobić?

  1. Mąkę zmiksować z mlekiem, wodą, cynamonem, cukrem waniliowymi żółtkiem. Banana rozgnieść widelcem na papkę. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy kukurydzianej razem z bananem, delikatnie wymieszać.
  2. Łyżką nakładać masę na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
  3. Podawać polane miodem, z ulubioną konfiturą lub posypane cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: placuszki z kaszy kukurydzianej, placki z kaszy kukurydzianej

Porady – dodatkowe informacje

Podawać na ciepło, świeżo przyrządzone. Zimne, bądź odgrzewane robią się suche i twardsze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kukurydza z grilla
Następny przepis: Kukurydziane placuszki z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode