Kruche precle
Przepis na kruche precle to doskonały sposób na domowe, chrupiące, pieczywo z charakterystycznym węzełkowatym kształtem, które idealnie komponuje się z gorącą herbatą czy kawą. Ten przepis to nie tylko miłe dla oka danie, ale również przepyszny smakołyk. Do przygotowania kruchych precli potrzebujesz składników, które najprawdopodobniej posiadasz już w swojej kuchni. Przygotowanie ich nie zajmuje wiele czasu, a wynik na pewno Cię zadowoli. Ten przepis na precle to gwarancja smacznej i domowej przekąski, która ucieszy podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci. Spróbuj sam i odkryj smak domowych, kruchych precli!
admin
Składniki:
- 25 dekagramów mąki
- 125 gramów zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 22%
- 1 łyżeczka soli, pieprz, szczypta słodkiej papryki
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki grubej soli
Kruche precle – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać dodać pokrojone na kawałki masło, jajko i śmietanę. Mikserem zagnieść na gładkie ciasto, przyprawić solą,pieprzem i papryką. Ciasto przykryć i wstawić na 30 min do lodówki. Blachę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
- Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Ciasta nie należy przy tym rozciągać, bo będzie pękało podczas pieczenia. Z pasków uformować wałeczki i pokroić je na 15 cm odcinki. Kawałki ciasta jeszcze raz zrolować dłońmi, tak aby ich końce miały szpic. Z wałeczków uformować około 25 małych precelków i ułożyć je na blasze. Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować nim precle i posypać solą. Piec 15 min.
kruche precle – dodatkowe informacje
Zamiast grubą solą można precle posypać makiem lub sezamem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche pierożki z kapustą i grzybami.
Następny przepis: Kruche rogaliki z budyniem