Kruche pierożki z kapustą i grzybami.
Kruche pierożki z kapustą i grzybami to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, której smak doceni każdy miłośnik kulinariów. Powracające aromaty domowego jedzenia i przytulna atmosfera rodzinnych spotkań idealnie łączą się w tych maleńkich paczuszkach pełnych smaku. Kolorowe składniki sprawią, że pierożki prezentują się zachęcająco, natomiast ich kruche ciasto to gwarancja niepowtarzalnej konsystencji. Ta idealna propozycja na ciepłe, rodzinne spotkania, zachwyci także gości podczas formalnych uroczystości. Przygotuj swój stół na niezapomniane chwile pełne pyszności.
Piotr Zieliński
Składniki
- Ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko lub 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz:
- 150 g kapusty kiszonej, ugotowanej i odciśniętej
- suszone grzyby (im więcej tym lepiej), namoczone przez noc w wodzie, a następnie ugotowane
- 1 mała cebula
- pieprz i majeranek
Kruche pierożki z kapustą i grzybami – jak zrobić?
- Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę, masło, jajko, śmietanę i sól siekamy nożem, a następnie szybko wyrabiamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- Cebulę drobno kroimy, smażymy na odrobinie oliwy do zeszklenia. Grzyby kroimy, łączymy z kapustą. Dodajemy zeszkloną cebulę, doprawiamy pieprzem i majerankiem.
- Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy w pierożki.
- Układamy pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200ºC.
Kruche pierożki z kapustą i grzybami – dodatkowe informacje
Pirożki wspaniale smakują z barszczem czerwonym.