Kruche babeczki
Czy jest coś lepszego niż delikatne, smakowite babeczki o puszystym wnętrzu i kruchym, chrupiącym ciastem? Nasz przepis na kruche babeczki powstał z myślą o łasuchach ceniących sobie prostotę w połączeniu z wykwintnym smakiem. Te niewielkie wypieki są nie tylko przepyszne, ale również łatwe w przygotowaniu. Kruche ciasto na babeczki z naszego przepisu nie tylko ładnie się prezentuje, ale i doskonale smakuje. Główną zaletą jest fakt, że kruchy spód idealnie kontrastuje z nadzieniem, niezależnie od tego, na jakie się zdecydujesz. Kruche babeczki to propozycja na każdą okazję!
admin
Składniki:
- Ciasto słodkie:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 40 g smalcu
- 3 żółtka
- 60 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto słone:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 40 g smalcu
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Kruche babeczki – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Foremki do babeczek cienko wylepiamy kruchym ciastem i układamy na blaszce do pieczenia. Spód babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 12 minut. Wyjmujemy z piekarnika, każdą babeczkę przekładając na blat delikatnie upuszczamy. Następnie przekręcamy do góry nogami. Babeczka powinna bez problemu wyjść z foremki. Babeczki należy wyjąć z foremek, gdy jeszcze są gorące.
Kruche babeczki – dodatkowe informacje
– babeczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni
– babeczki można nadziać delikatnym kremem na bazie bitej śmietany i owocami
– świetnie smakują w wersji wytrawnej np. z farszem pieczarkowym
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta
Następny przepis: Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem