Kruche babeczki

Kruche babeczki

Czy jest coś lepszego niż delikatne, smakowite babeczki o puszystym wnętrzu i kruchym, chrupiącym ciastem? Nasz przepis na kruche babeczki powstał z myślą o łasuchach ceniących sobie prostotę w połączeniu z wykwintnym smakiem. Te niewielkie wypieki są nie tylko przepyszne, ale również łatwe w przygotowaniu. Kruche ciasto na babeczki z naszego przepisu nie tylko ładnie się prezentuje, ale i doskonale smakuje. Główną zaletą jest fakt, że kruchy spód idealnie kontrastuje z nadzieniem, niezależnie od tego, na jakie się zdecydujesz. Kruche babeczki to propozycja na każdą okazję!

Składniki:

  • Ciasto słodkie:
    • 500 g mąki
    • 200 g masła
    • 40 g smalcu
    • 3 żółtka
    • 60 g cukru pudru
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto słone:
    • 500 g mąki
    • 200 g masła
    • 40 g smalcu
    • 3 żółtka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Kruche babeczki – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Foremki do babeczek cienko wylepiamy kruchym ciastem i układamy na blaszce do pieczenia. Spód babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 12 minut. Wyjmujemy z piekarnika, każdą babeczkę przekładając na blat delikatnie upuszczamy. Następnie przekręcamy do góry nogami. Babeczka powinna bez problemu wyjść z foremki. Babeczki należy wyjąć z foremek, gdy jeszcze są gorące.

Kruche babeczki – dodatkowe informacje

– babeczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni

– babeczki można nadziać delikatnym kremem na bazie bitej śmietany i owocami

– świetnie smakują w wersji wytrawnej np. z farszem pieczarkowym


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta
Następny przepis: Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode