Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem

Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem

Babeczki z kajmakiem to niezwykle smakowite i delikatne wypieki, które zdecydowanie przypadną do gustu każdemu miłośnikowi słodkości. Ten konkretny przepis intryguje nie tylko pysznym, kremowym kajmakiem na wierzchu, ale także kruchym ciastem orzechowo-czekoladowym. Niski stopień trudności i dostępność składników sprawiają, że to doskonały deser na każde spotkanie. Zaskocz bliskich niecodzienną propozycją i zaserwuj niezapomniane babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem, których smak długo pozostanie w pamięci. Niezależnie od okazji, te przekąski są zawsze odpowiedzią na pytanie „co podać na deser?”.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 100g mielonych orzechów laskowych
  • 150g mąki tortowej
  • 125g zimnego masła
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 1 zimne jajko
  • Nadzienie czekoladowe:
  • 250g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 125ml wody
  • 3 łyżki kakao
  • 250g pełnotłustego mleka w proszku
  • Dodatkowo:
  • 300-400g kajmaku
  • 50g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

Przygotowanie kruchych babeczek orzechowo-czekoladowych z kajmakiem

  1. Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misie, przesiać nożem do uzyskania niewielkich grudek (trzeba zadbać o to, aby nie było widocznych grudek masła w cieście). Następnie szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Piekarnik nagrzać do 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wycinać krążki nieco większe od górnej średnicy foremek. Krążkami ciasta wyłożyć foremki, nadmiar odciąć. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem – zapobiegnie to jego wybrzuszaniu się. Piec przez 15 minut (brzegi powinny być jasno złote, a całość matowa), wystudzić. Do każdej babeczki nakładać po niepełnej łyżeczce kajmaku.
  3. Masło, wodę, cukier puder oraz kakao przełożyć do garnuszka i mieszając, podgrzewać na wolnym ogniu aż masło się rozpuści i wszystkie składniki dobrze połączą – nie może być żadnych grudek. Garnuszek zdjąć z ognia, do masy dodać całe mleko w proszku i bardzo dokładnie wymieszać. Powstanie gładka masa. Odstawić do wystudzenia (ok. 30-40). Nie studzić zbyt długo, bo masa całkiem stężeje, a tego na tym etapie nie chcemy. Od czasu do czasu masę należy wymieszać. Kiedy już zgęstnieje, nakładać na babeczki i posypać posiekanymi orzechami.

Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem – dodatkowe informacje

Z podanych składników przygotujecie 24-28 babeczek, w zależności od głębokości foremek, jakimi dysponujecie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche babeczki
Następny przepis: Kruche babeczki z kremem budyniowym (bez laktozy, bez glutenu)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode