Kruche babeczki z kremem cytrynowym
Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na kruche babeczki z kremem cytrynowym. To prosty, aczkolwiek efektowny wypiek, który zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Idealny na niedzielne popołudnie, urodziny czy spotkanie z przyjaciółmi. Charakterystyka kruchego ciasta doskonale komponuje się z lekko kwasowym, jednak niezwykle aromatycznym kremem cytrynowym. Wystarczy jedno ugryzienie, aby skosztować pełni smaku tych niezwykłych babeczek. Są nie tylko pyszne, ale i pięknie prezentują się na stole. Spróbuj przygotować je według naszego przepisu – gwarantujemy, że przypadną do gustu każdemu wielbicielowi słodkości!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 60 dkg mąki
- 20 dkg cukru pudru
- 30 dkg margaryny (miękkiej)
- 4 żółtka
- Masa budyniowa:
- 0,5 litra mleka
- 0,5 szkl cukru
- 1 duży budyń śmietankowy na 3/4 mleka
- 1 cytryna
- 0,5 masła
- 2 galaretki różnego koloru
- posypka
Kruche babeczki z kremem cytrynowym – jak zrobić?
- Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szkl wrzątku i wylać na głęboki talerz aby zastygła.
- Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na ok. pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciastem wygniatać metalowe foremki. Piec na lekko brązowy kolor około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu należy poczekać aż babeczki ostygną – wtedy same będą bez problemu odchodzić od foremek.
- Z mleka, cukru i bydyniu ugotować tradycyjny budyń. Do gorącego wcisnąć sok z 1 cytryny, energicznie wymieszać na jednolitą masę i ostudzić. Połowę masła zmiksować dodając budyń.
- Babeczki napełniać kremem budyniowym za pomocą szprycy do zdobienia tortów. Na masie układać kawałki zastygniętych galaretek. Można także posypać ozdobną posypką.
xxxx – dodatkowe informacje
Najlepiej aby masło do masy było miękkie – wtedy dobrze się miksuje z budyniem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche babeczki z kremem budyniowo-kajmakowym
Następny przepis: KRUCHE BABECZKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM