Kruche babeczki z kremem budyniowo-kajmakowym

Kruche babeczki z kremem budyniowo-kajmakowym

Smakowite i eleganckie kruche babeczki z kremem budyniowo-kajmakowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Te małe, kruche ciasteczka są wyjątkowo delikatne, a ich kremowy nadziew to prawdziwa rozkosz dla łasuchów. Babeczki te są idealne na każde przyjęcie – zarówno to formalne jak i te bardziej swobodne spotkania. Krem kajmakowy jest świeży, słodki i bogato kremowy, co doskonale komponuje się ze strukturą ciasta. To wyjątkowo ciekawa propozycja na deser, która bez wątpienia zainteresuje wszystkich miłośników słodkości. Przygotujcie się na cudowną przygodę cukierniczą, pełną kruchego ciasta i kuszącego kremu kajmakowego.

Składniki:

  • Na ciasto:
    • 2 żółtka
    • 20 dag masła lub margaryny
    • 2 szklanki mąki tortowej
    • pół szklanki cukru
  • Na krem:
    • 2 żółtka
    • 1 szklanka mleka
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 25 dag masła lub margaryny
    • 20 dag masy krówkowej o smaku advokata
  • Dodatkowo:
    • mąka pszenna do posypania stolnicy
    • czekoladowe jajeczka do dekoracji

Kruche babeczki z kremem budyniowo-kajmakowym – jak zrobić?

  1. 1.

    Zaczynamy od przygotowania ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut.

  2. 2.

    Teraz należy wylepić foremki: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Z części ciasta wycinamy małe ciasteczka z motywem świątecznym, które posłużą nam do dekoracji babeczek.

  3. 3.

    Następnie przystępujemy do pieczenia: Babeczki układamy na blaszkach i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż zrumienią się. Po upieczeniu zdejmujemy je z foremek i studzimy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy również przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni, aż lekko się zrumienią. Następnie studzimy.

  4. 4.

    Przechodzimy do przygotowania kremu: W połowie szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku z cukrem waniliowym, a do gotującego wlewamy masę żółtkową przez gęste sito, żeby krem był gładki, gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy, mieszając często. Można również przyspieszyć studzenie kremu, umieszczając go w lodówce. Masło lub margarynę w takiej samej temperaturze jak ugotowany budyń ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, pamiętając, żeby masło i budyń miały taką samą temperaturę, inaczej krem może się zwarzyć. Ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec stopniowo dodajemy po łyżce masy krówkowej i ponownie ucieramy.

  5. 5.

    Przystępujemy do dekoracji: Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, a następnie wyciskamy krem do babeczek. Dekorujemy je czekoladowym jajkiem i ciasteczkiem.

  6. 6.

    Gotowe babeczki możemy teraz podać. Smacznego!

Słowa kluczowe: kruche babeczki z masą kajmakową, krem kajmakowy do babeczek

xxxx – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Nie liczyłam ile wyszło mi babeczek, ale dwie spore blaszki plus ciasteczka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche babeczki z kremem budyniowym (bez laktozy, bez glutenu)
Następny przepis: Kruche babeczki z kremem cytrynowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode