Kruche babeczki z kremem budyniowo-kajmakowym
Składniki:
- Na ciasto:
- 2 żółtka
- 20 dag masła lub margaryny
- 2 szklanki mąki tortowej
- pół szklanki cukru
- Na krem:
- 2 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru pudru
- 25 dag masła lub margaryny
- 20 dag masy krówkowej o smaku advokata
- Dodatkowo:
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- czekoladowe jajeczka do dekoracji
Kruche babeczki z kremem budyniowo-kajmakowym – jak zrobić?
-
1.
Zaczynamy od przygotowania ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut.
-
2.
Teraz należy wylepić foremki: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Z części ciasta wycinamy małe ciasteczka z motywem świątecznym, które posłużą nam do dekoracji babeczek.
-
3.
Następnie przystępujemy do pieczenia: Babeczki układamy na blaszkach i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż zrumienią się. Po upieczeniu zdejmujemy je z foremek i studzimy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy również przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni, aż lekko się zrumienią. Następnie studzimy.
-
4.
Przechodzimy do przygotowania kremu: W połowie szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku z cukrem waniliowym, a do gotującego wlewamy masę żółtkową przez gęste sito, żeby krem był gładki, gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy, mieszając często. Można również przyspieszyć studzenie kremu, umieszczając go w lodówce. Masło lub margarynę w takiej samej temperaturze jak ugotowany budyń ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, pamiętając, żeby masło i budyń miały taką samą temperaturę, inaczej krem może się zwarzyć. Ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec stopniowo dodajemy po łyżce masy krówkowej i ponownie ucieramy.
-
5.
Przystępujemy do dekoracji: Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, a następnie wyciskamy krem do babeczek. Dekorujemy je czekoladowym jajkiem i ciasteczkiem.
-
6.
Gotowe babeczki możemy teraz podać. Smacznego!
Słowa kluczowe: kruche babeczki z masą kajmakową, krem kajmakowy do babeczek
xxxx – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Nie liczyłam ile wyszło mi babeczek, ale dwie spore blaszki plus ciasteczka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche babeczki z kremem budyniowym (bez laktozy, bez glutenu)
Następny przepis: Kruche babeczki z kremem cytrynowym