Kruche babeczki z kremem budyniowym (bez laktozy, bez glutenu)

Kruche babeczki z kremem budyniowym (bez laktozy, bez glutenu)

Cieszące się popularnością kruche babeczki z kremem budyniowym to wszystko, czego potrzebujesz do zaspokojenia słodkiego zęba, niezależnie od Twojego stylu życia. Doskonale sprawdzą się dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej, ale zadowolą też smakiem każdego łasucha. Jednym z kluczowych elementów tych babeczek jest krem budyniowy bez mleka i masła, który jest lekko słodki, kremowy i satysfakcjonujący. Przepis ten dowie, że deser nie musi zawierać glutenu ani laktozy, aby smakować wyśmienicie! Czekają na Ciebie smaczne, bezglutenowe ciastka z kurkowym, puchatym kremem bez laktozy.

Składniki:

  • ciasto: 100 g bezlaktozowego masła
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżki bezlaktozowego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • budyń: 1 szklanka bezlaktozowego mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • oraz: 125 g bezlaktozowego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych + do posypania
  • pół słoika ulubionego dżemu

Kruche babeczki z kremem budyniowym (bez laktozy, bez glutenu) – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: na stolnicę przesypujemy obie mąki, dodajemy pokrojone masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy na kruche ciasto i wylepiamy nim małe foremki na babeczki. Układamy je na blaszce i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy korpusy i wyjmujemy je z foremek.

2. Budyń: do garnka przelewamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy masło, oba cukry i pastę waniliową. Zagotowujemy na małym ogniu. Do pozostałego mleka dodajemy żółtko oraz mąkę i skrobię, mieszamy. Przelewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Gotowy odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch a następnie dodajemy do łyżce zimnego budyniu, miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy.

3. Do korpusów babeczek przekładamy po łyżeczce dżemu. Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do korpusów babeczek na dżem. Posypujemy wiórkami. Przechowujemy w lodówce.

Tekst:

Kruche babeczki z kremem budyniowym bez mleka i masła – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: na stolnicę przesypujemy obie mąki, dodajemy pokrojone masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy na kruche ciasto i wylepiamy nim małe foremki na babeczki. Układamy je na blaszce i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy korpusy i wyjmujemy je z foremek.

2. Budyń: do garnka przelewamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy masło, oba cukry i pastę waniliową. Zagotowujemy na małym ogniu. Do pozostałego mleka dodajemy żółtko oraz mąkę i skrobię, mieszamy. Przelewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Gotowy odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch a następnie dodajemy do łyżce zimnego budyniu, miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy.

3. Do korpusów babeczek przekładamy po łyżeczce dżemu. Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do korpusów babeczek na dżem. Posypujemy wiórkami. Przechowujemy w lodówce.

Porady – Dodatkowe informacje

Do przygotowania kruchych babeczek z kremem budyniowym bez laktozy i glutenu możecie wykorzystać normalne mleko, masło (margarynę) i mąkę pszenną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem
Następny przepis: Kruche babeczki z kremem budyniowo-kajmakowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode