Kruche babeczki z kremem budyniowym (bez laktozy, bez glutenu)
Składniki:
- ciasto: 100 g bezlaktozowego masła
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 2 łyżki bezlaktozowego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- budyń: 1 szklanka bezlaktozowego mleka
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- oraz: 125 g bezlaktozowego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wiórków kokosowych + do posypania
- pół słoika ulubionego dżemu
Kruche babeczki z kremem budyniowym (bez laktozy, bez glutenu) – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: na stolnicę przesypujemy obie mąki, dodajemy pokrojone masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy na kruche ciasto i wylepiamy nim małe foremki na babeczki. Układamy je na blaszce i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy korpusy i wyjmujemy je z foremek.
2. Budyń: do garnka przelewamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy masło, oba cukry i pastę waniliową. Zagotowujemy na małym ogniu. Do pozostałego mleka dodajemy żółtko oraz mąkę i skrobię, mieszamy. Przelewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Gotowy odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch a następnie dodajemy do łyżce zimnego budyniu, miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy.
3. Do korpusów babeczek przekładamy po łyżeczce dżemu. Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do korpusów babeczek na dżem. Posypujemy wiórkami. Przechowujemy w lodówce.
Tekst:
Kruche babeczki z kremem budyniowym bez mleka i masła – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: na stolnicę przesypujemy obie mąki, dodajemy pokrojone masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy na kruche ciasto i wylepiamy nim małe foremki na babeczki. Układamy je na blaszce i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy korpusy i wyjmujemy je z foremek.
2. Budyń: do garnka przelewamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy masło, oba cukry i pastę waniliową. Zagotowujemy na małym ogniu. Do pozostałego mleka dodajemy żółtko oraz mąkę i skrobię, mieszamy. Przelewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Gotowy odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch a następnie dodajemy do łyżce zimnego budyniu, miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy.
3. Do korpusów babeczek przekładamy po łyżeczce dżemu. Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do korpusów babeczek na dżem. Posypujemy wiórkami. Przechowujemy w lodówce.
Porady – Dodatkowe informacje
Do przygotowania kruchych babeczek z kremem budyniowym bez laktozy i glutenu możecie wykorzystać normalne mleko, masło (margarynę) i mąkę pszenną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem
Następny przepis: Kruche babeczki z kremem budyniowo-kajmakowym