Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem
Babeczki z kajmakiem to niezwykle smakowite i delikatne wypieki, które zdecydowanie przypadną do gustu każdemu miłośnikowi słodkości. Ten konkretny przepis intryguje nie tylko pysznym, kremowym kajmakiem na wierzchu, ale także kruchym ciastem orzechowo-czekoladowym. Niski stopień trudności i dostępność składników sprawiają, że to doskonały deser na każde spotkanie. Zaskocz bliskich niecodzienną propozycją i zaserwuj niezapomniane babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem, których smak długo pozostanie w pamięci. Niezależnie od okazji, te przekąski są zawsze odpowiedzią na pytanie „co podać na deser?”.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 100g mielonych orzechów laskowych
- 150g mąki tortowej
- 125g zimnego masła
- 6 łyżek drobnego cukru
- 1 zimne jajko
- Nadzienie czekoladowe:
- 250g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 125ml wody
- 3 łyżki kakao
- 250g pełnotłustego mleka w proszku
- Dodatkowo:
- 300-400g kajmaku
- 50g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Przygotowanie kruchych babeczek orzechowo-czekoladowych z kajmakiem
- Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misie, przesiać nożem do uzyskania niewielkich grudek (trzeba zadbać o to, aby nie było widocznych grudek masła w cieście). Następnie szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wycinać krążki nieco większe od górnej średnicy foremek. Krążkami ciasta wyłożyć foremki, nadmiar odciąć. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem – zapobiegnie to jego wybrzuszaniu się. Piec przez 15 minut (brzegi powinny być jasno złote, a całość matowa), wystudzić. Do każdej babeczki nakładać po niepełnej łyżeczce kajmaku.
- Masło, wodę, cukier puder oraz kakao przełożyć do garnuszka i mieszając, podgrzewać na wolnym ogniu aż masło się rozpuści i wszystkie składniki dobrze połączą – nie może być żadnych grudek. Garnuszek zdjąć z ognia, do masy dodać całe mleko w proszku i bardzo dokładnie wymieszać. Powstanie gładka masa. Odstawić do wystudzenia (ok. 30-40). Nie studzić zbyt długo, bo masa całkiem stężeje, a tego na tym etapie nie chcemy. Od czasu do czasu masę należy wymieszać. Kiedy już zgęstnieje, nakładać na babeczki i posypać posiekanymi orzechami.
Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem – dodatkowe informacje
Z podanych składników przygotujecie 24-28 babeczek, w zależności od głębokości foremek, jakimi dysponujecie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche babeczki
Następny przepis: Kruche babeczki z kremem budyniowym (bez laktozy, bez glutenu)