Krucha tarta z jagodami, budyniem i kruszonką

Krucha tarta z jagodami, budyniem i kruszonką

Krucha tarta z jagodami, budyniem i kruszonką to kwintesencja letnich, słodkich smaków, w jednym delikatnym deserze. Ten przepis na tarte z jagodami łączy soczyste owoce pełne aromatu z kremowym budyniem i chrupiącą kruszonką na kruchym spodzie. To połączenie smaków i tekstur sprawia, że tarta idealnie sprawdzi się na każdym letnim przyjęciu. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś na niedzielne popołudnie, czy na letnie grillowe party, ta tarta z jagodami i budyniem to odpowiedź na Twoje poszukiwania. Takie połączenie smaków zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • – 250 g mąki pszennej
  • – 150 g masła
  • – 3 łyżki cukru
  • – 3 żółtka
  • Budyń:
  • – 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (na 0,5 l, bez cukru)
  • – 400 ml mleka
  • – 4 łyżki cukru
  • Kruszonka:
  • – 75 g mąki pszennej
  • – 50 g masła
  • – 50 g cukru
  • Dodatkowo:
  • – ok. 250 g jagód

Krucha tarta z jagodami, budyniem i kruszonką – jak zrobić?

  • 1.
    Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach aż powstanie kruszonka. Włożyć do lodówki.
  • 2.
    Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy do tarty (28 cm), ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
  • 3.
    Budyń: 300 ml mleka zagotować. 100 ml mleka wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem, wlać na gotujące mleko i gotować, aż zgęstnieje. Przestudzić.
  • 4.
    Na zimny spód wyłożyć ciepły budyń, posypać jagodami, rozłożyć kruszonkę i piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut.

Krucha tarta z jagodami, budyniem i kruszonką – dodatkowe informacje

Po wystudzeniu tarty można ją posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krucha krówka z bezą
Następny przepis: Krucha tarta z budyniem, czarną porzeczką, malinami i bezą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode