Krucha tarta z jagodami, budyniem i kruszonką
Krucha tarta z jagodami, budyniem i kruszonką to kwintesencja letnich, słodkich smaków, w jednym delikatnym deserze. Ten przepis na tarte z jagodami łączy soczyste owoce pełne aromatu z kremowym budyniem i chrupiącą kruszonką na kruchym spodzie. To połączenie smaków i tekstur sprawia, że tarta idealnie sprawdzi się na każdym letnim przyjęciu. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś na niedzielne popołudnie, czy na letnie grillowe party, ta tarta z jagodami i budyniem to odpowiedź na Twoje poszukiwania. Takie połączenie smaków zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.
admin
Składniki:
- Ciasto kruche:
- – 250 g mąki pszennej
- – 150 g masła
- – 3 łyżki cukru
- – 3 żółtka
- Budyń:
- – 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (na 0,5 l, bez cukru)
- – 400 ml mleka
- – 4 łyżki cukru
- Kruszonka:
- – 75 g mąki pszennej
- – 50 g masła
- – 50 g cukru
- Dodatkowo:
- – ok. 250 g jagód
Krucha tarta z jagodami, budyniem i kruszonką – jak zrobić?
-
1.
Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach aż powstanie kruszonka. Włożyć do lodówki.
-
2.
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy do tarty (28 cm), ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
-
3.
Budyń: 300 ml mleka zagotować. 100 ml mleka wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem, wlać na gotujące mleko i gotować, aż zgęstnieje. Przestudzić.
-
4.
Na zimny spód wyłożyć ciepły budyń, posypać jagodami, rozłożyć kruszonkę i piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut.
Krucha tarta z jagodami, budyniem i kruszonką – dodatkowe informacje
Po wystudzeniu tarty można ją posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krucha krówka z bezą
Następny przepis: Krucha tarta z budyniem, czarną porzeczką, malinami i bezą