Krucha krówka z bezą

Krucha krówka z bezą

Krucha krówka z bezą to prawdziwa gratka dla miłośników niecodziennych deserów. Jej aromatyczne, aksamitne ciasto, które po prostu rozpływa się w ustach, łączy się z błyskawiczną słodyczą tradycyjnej krówki. Ta jedyna w swoim rodzaju połączenie smaków jest niezwykle trudne do odparcia, a delikatna beza dodaje deserowi dodatkowej lekkości i finezji. Krówka na kruchym cieście jest znana z tego, że potrafi zachwycić nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Idealna jako wyjątkowy deser na specjalne okazje czy spotkanie z przyjaciółmi. Spróbuj, a na pewno nie pozostanie jednym razem!

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 25 dag margaryny
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 puszka krówki
  • 30 dag masła
  • 1 opakowanie migdałów w płatkach

Krucha krówka z bezą – jak zrobić?

  1. CIASTO KRUCHE
    Z mąki, margaryny, śmietany proszku do pieczenia i żółtek zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na trzy części.
  2. BEZA
    Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrami wanilinowym.
    Podzielone kruche placki piec w formie 35×24 wysmarowanej tłuszczem i wyścielonej papierem. Każdy posmarować pianą z białek i piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  3. MASA
    Masło utrzeć na puch, połączyć z krówką, wstawić do lodówki do oziębienia.
  4. Gdy placki ostygną smarować każdą część masą krówkową, górę również. Na wierzch posypać uprażone na sucho migdały.
    Placek kruchy-masa krówkowa-placek kruchy-masa krówkowa-placek kruchy-masa krówkowa-migdały.
    Wstawić do lodówki.

Krucha krówka z bezą – dodatkowe informacje

Przed podaniem ciasto z bezą i krówką warto wyciągnąć z lodówki, aby trochę zmiękło.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krucha i delikatna tarta z porem i Mozzarellą
Następny przepis: Krucha tarta z jagodami, budyniem i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode