Krucha krówka z bezą
Krucha krówka z bezą to prawdziwa gratka dla miłośników niecodziennych deserów. Jej aromatyczne, aksamitne ciasto, które po prostu rozpływa się w ustach, łączy się z błyskawiczną słodyczą tradycyjnej krówki. Ta jedyna w swoim rodzaju połączenie smaków jest niezwykle trudne do odparcia, a delikatna beza dodaje deserowi dodatkowej lekkości i finezji. Krówka na kruchym cieście jest znana z tego, że potrafi zachwycić nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Idealna jako wyjątkowy deser na specjalne okazje czy spotkanie z przyjaciółmi. Spróbuj, a na pewno nie pozostanie jednym razem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 25 dag margaryny
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 puszka krówki
- 30 dag masła
- 1 opakowanie migdałów w płatkach
Krucha krówka z bezą – jak zrobić?
- CIASTO KRUCHE
Z mąki, margaryny, śmietany proszku do pieczenia i żółtek zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na trzy części. - BEZA
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrami wanilinowym.
Podzielone kruche placki piec w formie 35×24 wysmarowanej tłuszczem i wyścielonej papierem. Każdy posmarować pianą z białek i piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. - MASA
Masło utrzeć na puch, połączyć z krówką, wstawić do lodówki do oziębienia. - Gdy placki ostygną smarować każdą część masą krówkową, górę również. Na wierzch posypać uprażone na sucho migdały.
Placek kruchy-masa krówkowa-placek kruchy-masa krówkowa-placek kruchy-masa krówkowa-migdały.
Wstawić do lodówki.
Krucha krówka z bezą – dodatkowe informacje
Przed podaniem ciasto z bezą i krówką warto wyciągnąć z lodówki, aby trochę zmiękło.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krucha i delikatna tarta z porem i Mozzarellą
Następny przepis: Krucha tarta z jagodami, budyniem i kruszonką